Вести

ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ СА ПОЗОРИШНИМ МУЗЕЈОМ ВОЈВОДИНЕ

9 децембар 2010

Управник Народног позоришта у Београду Божидар Ђуровић и директор Позоришног музеја Војводине Зоран Максимовић потписали су у четвртак 9. децембра Протокол о сарадњи.

На свечаности одржаној у Музеју Народног позоришта, речено је да су тим чином створене основе за заједничку организацију и реализацију домаћих и иностраних уметничких, научних, издавачких, манифестационих и других пројеката и програма чији је циљ да се негује и пропагира позоришна уметност и култура.
Максимовић је рекао да је веома задовољан што је та институција потписала протокол са Националним театром и истакао да сви који раде у позоришту, без обзира да ли се налазе “са ове или оне стране сцене”, треба да уложе максимум.  
- Свако време је тешко по себи и за себе... На нама је да уложимо напор и да позоришну уметност популаришемо и презентујемо на најбољи могући начин, где год је то могуће – казао је Максимовић.
Према његовим речима, у том смислу, неопходно је да се стигне и до неких засеока, а не само до позоришних центара.
- Најбољи начин јесте смишљено, заједничко планирање, јер више глава ће свакако боље знати да одређене ствари постави и унапреди – оценио је директор Позоришног музеја Војводине.
Ђуровић се сложио са Максимовићевом констатацијом истакавши да је “веома битно да се чују мишљења што већег броја људи и да се не затврамо у сопствене авлије, јер се бојим, да смо и овако мали”.
Пре потписивања протокола, одржана је промоција књига које је Издавачка делатност Позоришног музеја Војводине објавила током ове године, а међу којима су “Мала историја српског позоришта” и "Почеци српског професионалног националног позоришта" Петра Марјановића, “Ране комедије Јована Стерије Поповића” Небојше Ромчевића, “Позоришна луткарница” Шандора Хартига, “Трагом српске драме и позоришта” Ђорђа Ђурђевића, “Моја професија” Сергеја Обрасцова, “Одлике драмске бајке” Миливоја Млађеновића, “Мира Бањац, њом самом” Весне Крчмар, “Трагом саживота” Каталин Каич, “Слике минулог времена” Радомира Путника...
Поред Ђуровића, присутне је поздравила и кустоскиња Прве сталне поставке Зорица Јанковић која је подсетила да је Зоран Максимовић “био први који нам је јавно пружио подршку у формирању нашег музеја и први који је јавно зажелео добородшлицу у велику породицу музеја у Србији”.
- Наравно, ми смо ту руку подршке са задовољством прихватили, а све у циљу, како сам господин Максимовић каже, неговања, промовисања и популаризације позоришне уметности и позоришне историје. Зато није случајно што данас, у оквиру циклуса “Промоције”, прву промоцију почињемо са Позоришним музејем Војводине – казала је она.
Уредник Издавачке делатности Народног позоришта Жељко Хубач напоменуо је да је Позоришни музеј Војводине “једна од оних, условно речено, издавачких кућа која има заиста озбиљну издавачку делатност уназад годинама”.
Он је нагласио да је та културна институција и у последњих неколико година, када је било веома тешко штампати књиге, успела да одржи тај континуитет и подсетио да је Издавачка делатност Народног позоришта са њом “у више наврата интензивно сарађивала на неколико, нама, јако значајних наслова”.
Договорено је да се сва издања Позоришног музеја Војводине убудуће могу набавити и у књижари Музеја Народног позоришта. 
М.Б.