Вести

ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА МУЗИКЕ, НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ИЗВЕДЕНА „ЧАРОБНА ФРУЛА“

21 јун 2015

Поводом Светског дана музике, у недељу 21. јуна, на Великој сцени изведена је опера Волфганга Амадеуса Моцарта „Чаробна фрула“, под диригентском управом Стефана Зекића, у режији Иване Драгутиновић Маричић.
То је, уједно, била прва реприза ове опере која је за многе симбол снаге целокпуне музичке уметности, а у подели су били Ненад Јаковљевић (Сарастро), Марко Живковић (Тамино), Владимир Андрић (Папагено), Александра Јовановић (Краљица ноћи), Александра Стаменковић Гарсија (Памина), Слађана Стошић (Папагена), Ђорђе Томић (Беседник), Милица Стојчев (Прва дама), Јелена Шкорић (Друга дама), Јелена Петровић (Трећа дама), Ана Шипка (Први дечак), Јелисавета Цвјетковић (Други дечак), Наташа Рашић (Трећи дечак), Иван Дебељак (Моностатос), Михаило Оташевић (Први оклопник), Михаило Шљивић (Други оклопник) и Јана Миленковић и Бранко Сарић (Балетски пар).
У представи је учествовао Оркестар и Хор Народног позоришта у Београду, као и Дечији хор "Хориславци".
„Чаробна фрула“ премијерно је изведена 17. јуна.
Светски дан музике установљен је на предлог некадашњег министра културе Француске Жака Ланга који је обаваљујући ту дужност схватио да се у његовој земљи много људи бави музиком било да свирају, аматерски или професионално, неки инструмент, певају у хоровима, само за "своју душу" или на улици за пролазнике.
Он је предложио да се најдужи дан у години, 21. јун, дан летње дугодневница, широм Француске прославља музиком, бесплатним концертима аматера и професионалца, појединаца и удружења, деце и одраслих, рокера, шансоњера, џезера, класичара.
Европска повеља о празнику музике потписана је 1997. године у Будимпешти, а потписнице су биле Француска, Чешка, Шпанија, Италија, Грчка и Турска.
Данас овај празник прославља више од 100 земаља међу којима и Србија која је већ неколико година веома активна.
М.Б.