Vesti

POVODOM SVETSKOG DANA MUZIKE, NA VELIKOJ SCENI IZVEDENA „ČAROBNA FRULA“

21 jun 2015

Povodom Svetskog dana muzike, u nedelju 21. juna, na Velikoj sceni izvedena je opera Volfganga Amadeusa Mocarta „Čarobna frula“, pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, u režiji Ivane Dragutinović Maričić.
To je, ujedno, bila prva repriza ove opere koja je za mnoge simbol snage celokpune muzičke umetnosti, a u podeli su bili Nenad Jakovljević (Sarastro), Marko Živković (Tamino), Vladimir Andrić (Papageno), Aleksandra Jovanović (Kraljica noći), Aleksandra Stamenković Garsija (Pamina), Slađana Stošić (Papagena), Đorđe Tomić (Besednik), Milica Stojčev (Prva dama), Jelena Škorić (Druga dama), Jelena Petrović (Treća dama), Ana Šipka (Prvi dečak), Jelisaveta Cvjetković (Drugi dečak), Nataša Rašić (Treći dečak), Ivan Debeljak (Monostatos), Mihailo Otašević (Prvi oklopnik), Mihailo Šljivić (Drugi oklopnik) i Jana Milenković i Branko Sarić (Baletski par).
U predstavi je učestvovao Orkestar i Hor Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i Dečiji hor "Horislavci".
„Čarobna frula“ premijerno je izvedena 17. juna.
Svetski dan muzike ustanovljen je na predlog nekadašnjeg ministra kulture Francuske Žaka Langa koji je obavaljujući tu dužnost shvatio da se u njegovoj zemlji mnogo ljudi bavi muzikom bilo da sviraju, amaterski ili profesionalno, neki instrument, pevaju u horovima, samo za "svoju dušu" ili na ulici za prolaznike.
On je predložio da se najduži dan u godini, 21. jun, dan letnje dugodnevnica, širom Francuske proslavlja muzikom, besplatnim koncertima amatera i profesionalca, pojedinaca i udruženja, dece i odraslih, rokera, šansonjera, džezera, klasičara.
Evropska povelja o prazniku muzike potpisana je 1997. godine u Budimpešti, a potpisnice su bile Francuska, Češka, Španija, Italija, Grčka i Turska.
Danas ovaj praznik proslavlja više od 100 zemalja među kojima i Srbija koja je već nekoliko godina veoma aktivna.
M.B.