Вести

ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ “ПРИЗОРИ ЕГЗЕКУЦИЈЕ” 22. НОВЕМБРA

18 новембар 2010

У оквиру прославе Дана Народног позоришта, у понедељак 22. новембра, поред отварања Музеја (12h) и Свечане академије (13h) биће одржана и премијера представе “Призори егзекуције” Хауарда Баркера, најавила је на конференцији за новинаре директорка маркетинга Љиљана Лазић Михајловић.

На Сцени “Раша Плаовић” од 20,30 часова, у режији Марка Манојловића, причу о уметници која је ангажована да уради слику на тему победе Венеције над отоманском флотом, дочараће Гордана Ђурђевић Димић (Галактија), Михаило Лађевац (Ургентино), Ненад Стојменовић (Карпета), Даниела Кузмановић (Ривера), Гојко Балетић (Суфићи), Бојана Стефановић Торњански (Супорта), Бранко Видаковић (Остенсибиле), Александар Ђурица (Продо /Човек у суседној ћелији/ Морнар 1), Стефан Бузуровић (Морнар 2/Сордо/Пастаћо), Калина Ковачевић (Деменша) и Драган Николић (Лазања/Морнар 3/ Чувар/ Радник).
Управник Народног позоришта Божидар Ђуровић казао је да премијера ове представе, упркос томе што ће истог дана бити отворен Музеј и одржана академија, мора бити централни догађај прославе 143. рођендана.
- Да није било успешних премијера, како драмских, тако оперских и балетских, да ова кућа није имала велике уметнике свих ових, скоро, 150 година, не би било ни Музеја. Веома сам срећан што су са нама, као гости, Гордана Ђурђевић Димић, Калина Ковачевић, Марко Манојловић и Стефан Бузуровић. Што се тиче глумаца Народног позоришта могу само да кажем да сам поносан на такав ансамбл. Све представе Народног позоришта су успешне. Од ове очекујем да буде уписана у ред најуспешнијих – рекао је Ђуровић.
Директорка Драме Ивана Димић, која је уз Молину Удовички Фотез и драматург представе, истакла је да је Баркер написао “фасцинантан текст о томе како власт успева да сломи кичму уметнику”.
- Мени је овај текст невероватно пријемчив и значајан. Не сећам се да сам икад прочитала неки текст, а прочитала сам их веома много, у којем постоји тако величанствена женска главна улога (Галактија), као у овом комаду који се бави догађајима после Битке код Лепната из 1571. године – рекла је она.
Млади редитељ није желео да прича о представи, која траје сат и 50 минута, али је истакао да је веома задовољан што му се указала прилика да баш у Народном позоришту режира овај комад који је Баркер написао 1986. године.
Он се захвалио управи Националног театра на указаном поверењу и истакао да једва чека премијеру представе која је, како је оценио, велика по свим критеријумима – глумачким, костимским, сценографским...
Гошћа из новосадског Српског народног позоришта Гордана Ђурђевић Димић, којој је поверен лик Галактије, рекла је да је то улога коју би, сигурно, свака глумица прихватила без размишљања.
- Када вам се укаже таква шанса, ви је не смете пропустити. Једноставно, немате право да нешто тако одбијете. Мени је учињена огромна част што ми је управа Народног позоришта понудила овакав глумачки залогај – рекла је она и додала да је Галактија “жена која стоји у центру збивања, у једној арени живота”.
- Комад прати успон и пад те велике сликарке. Сваки лик који се појављује у представи, откида, у свакој сцени, по парче њеног меса, њеног срца и њене душе. На крају, она остаје на тој чистини, у тој арени као испражњена, прегажена мешина... Дакле, представа говори о томе колико се понекад човек треба жртвовати да би о(п)стао у некој професији и кроз каква искушења мора да прође да би то и остварио. Иначе, у питању је изузетно комплексна и захтевна улога за коју је неопходна огромна концентрација и занатска припремљеност – нагласила је призната новосадска драмска уметница.
Говорећи о њеном огромном глумачком потенцијалу, Бане Видаковић је рекао да има велико задовољство што ће у овој представи бити “додавач лопте за велику Гоцину игру”.
- Она је маестрална глумица. Направила је велику улогу, а ми, остали, покушали смо да будемо добри саиграчи – казао је Видаковић.
Сценографију је урадила Невенка Видак, костиме Лана Цвијановић, музику Владимир Пејковић, док је за сценски покрет био задужен Дамјан Кецојевић.
До краја месеца представа ће бити на репертоару 25. и 26. новембра.
Микојан Безбрадица