Вести

ПРОМОВИСАНА КЊИГА ВЛАДИМИРА ЈОВАНОВИЋА О ИНОСТРАНИМ ГОСТОВАЊИМА НАШЕ ОПЕРЕ

11 децембар 2010

Промоција књиге „Опера Народног позоришта у Београду – инострана гостовања у 20. веку“ аутора Владимира Јовановића, одржана је у суботу 11. децембра на Великој сцени Народног позоришта.

Ово капитално дело представља изванредну музиколошко – театролошку студију о рецепцији Опере Народног позоришта у прошлом веку на европском музичко – сценском простору и у Египту, о њеним тадашњим извођачким дометима, као и о њеном музичко – историјском доприносу који је у то време дала оперској уметности у свету.
Помоћник директора Опере Народног позоришта у Београду Драган Стевовић оценио је да Јовановићева књига, захваљујући прикупљеној музиколошкој, театролошкој и библиографској грађи скупљеној у последњих десет година, с једне стране допуњује већ објављено информативно, критичко и уметничко сведочанство у наведеним студијама о београдској Опери, а са друге, даје до сада, код нас, непознате податке о представама и концертима наше националне опере у Европи у последње три деценије прошлог века.
- И убудуће ће у вашем и нашем Народном позоришту бити промоција оваквих, за нашу музичку културу, драгоцених књига које ће, попут студија професора Јовановића, доприносити обогаћивању наше музиколошко – театролошке литературе о београдској Опери, али истовремено и обогаћивању српске оперске баштине и историје српске оперске уметности – нагласио је Стевовић.
Поред њега, о књизи су говорили оперски првак у пензији Звонимир Крнетић, музиколог Бранка Радовић и аутор који је истакао да је и ово дело, као и претходне две студије о Опери Народног позоришта, написао у уверењу да ће допринети бар делимичном спасавању многих докумената од изузетне важности за српску оперску баштину и историју.
Он је изразио наду да би ова књига могла представљати солидну основу за будућа музиколошко – театролошко истраживања и аналитичко – критичка вредновања уметничких постигнућа и домета Опере Народног позоришта на иностраним сценама у прошлом веку.
У музичком делу програма, уз клавирску пратњу Невене Живковић, учествовали су оперски солисти Светлана Бојчевић Цицовић, Сузана Шуваковић Савић, Живан Сарамандић,
Миодраг Д. Јовановић и полазник Оперског студија „Борислав Поповић“Вук Зекић.
М.Б.