Вести

СОФОКЛОВА ТРАГЕДИЈА "АНТИГОНА" ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА У ЈДП-у

27 децембар 2012

Ансамбл Драме Народног позоришта у Београду извео је премијеру Софоклове "Антигоне", у режији Јагоша Марковића, 30. децембра на Великој сцени "Љуба Тадић" Југословенског драмског позоришта.

Представа је одиграна у ЈДП-у уместо у матичној згради, због штете проузроковане пожаром који се у ноћи између 2. и 3. децембра догодио на Великој сцени. Пре представе многобројној публици, у којој је био и министар културе Братислав Петковић, обратио се в.д управник Народног позоришта Дејан Савић и јавно захвалио ЈДП-у на уступљеној сали, јер у згради националног театра још траје санирање последица пожара. Савић је в.д. директору ЈДП-а Тамари Вучковић Манојловић уручио Печат Народног позоришта у знак захвалности за помоћ и подршку. Он је истакао да се од свих који су помогли Народном позоришту после пожара ЈДП посебно издваја због уступања простора за премијеру "Антигоне" јер, како је рекао, могућност да се изведе представа је сама суштина позоришта. Вучковић се захвалила на признању, подсетивши да је Народно позориште такође изашло у сусрет ЈДП-у када је оно изгорело и тада је на сцени националног театра изведено "Буре барута". Она је нагласила да су ове две куће за веома кратко време оствариле изузетно добру сарадњу и додала да је солидарност нешто што се код инстутуција културе подразумева. 
Бројна публика наградила је снажним аплаузом брижљиво одабран глумачки ансамбл у којем су улоге остварили Вање Ејдус (Антигона), Драган Мићановић (Креонт), Вјера Мујовић (Исмена), Ђурђија Цветић (Хор), Михаило Јанкетић (Тиресија), Бојан Кривокапић (Стражар), Александар Срећковић (Гласник), Слобода Мићаловић (Еуридика), Момчило Оташевић (Хемон)...
Иначе, ове две Куће су, уједно, и једина два театра у Београду у којем је тај комад до сада извођен - у Народном позоришту 1925. и Југословенском драмском позоришту 1951. године. 
Марковићева поставка чувеног бисера античке књижевности из петог века пре Нове ере, урађена је у славу људског и божанског у човеку, а против фашистичког разврставања жртава по вери, нацији или некој другој припадности. 
Софокле, један од најзначајнијих представника хеленске трагедије, поред Есхила и Еурипида, радњу је сместио у антички град Тебу, за време владавине краља Креонта...
Редитељ је креирао сценографију, костиме Бојана Никитовић, а дизајн звука Владимир Петричевић.
Током јануара, представа ће имати репризна извођења 20. и 28., такође у Југословенском драмском позоришту.
М.Б.