Вести

СРПСКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ИЗ НОВОГ САДА ГОСТУЈЕ 24.10. СА СТЕРИЈИНОМ КОМЕДИЈОМ ЏАНДРЉИВ МУЖ ИЛИ КОЈА ЈЕ ДОБРА ЖЕНА

22 октобар 2015

У оквиру ревије представа „Стерији у част“, Српско народно позориште из Новог Сада гостоваће у суботу 24. октобра (20,30) на Сцени „Раша Плаовић“ са комедијом Џандрљив муж или Која је добра жена у режији Радоја Чупића.
Ова представа, урађена по тексту Јована Стерије Поповића, премијерно је изведена 4. марта 2005. године, а у међувремену је освојила више домаћих и регионалних награда.
Према речима управника СНП-а Александра Милосављевића, Чупић сценски разиграва Стеријин хумор, редитељски продубљује и надграђује ситуације у којима је Поповић одвећ велики резонер, склон сувим, нимало драматуршки потентним расправама, смишљајући ефектна решења која уистину произилазе из карактера конкретних драмских ликова и откривајући шта се заправо крије иза њихових шематски успостављених односа.
- При том, Чупић нема претензије да у анализи оде превише дубоко, он не копа по подсвести драматис персона, нити покушава да их насилно актуелизује у духу нашег времена и сензибилитета ове епохе која је рашчистила са свим илузијама, па и идејама брака и породице као темељима друштва, већ уступа простор Стеријином хумору, правећи пре свега духовиту, разиграну представу – оценио је Милосављевић.
Чупић тумачи и улогу трговца Максима, а у подели су и Јована Стипић (Софија, жена му), Милица Грујичић (Лепосава, кћи му од прве жене), Мирослав Фабри (Јеврем, пензионисани официр), Михајло Плескоњић (Никола, рукоделац), Оливера Стаменковић (Мага, Николина жена), Милован Филиповић (Митар, кум Максимов) и Милорад Капор (Светозар, писар и Софијин сродник).
Сценографију је урадила Марија Калабић, костиме Марина Сремац, а музику Милош Јовановић.
По узору на прошлогодишњу успешну манифестацију „Нушићу у част“, Народно позориште од 8. октобра до 1. новембра, у знак сећања на једног од најзначајнијих српских драмских аутора 19. века Јована Стерију Поповића, а поводом премијере његове комедије нарави „Родољупци“ (30.10.), организује ревију представа „Стерији у част“.
На обе сцене биће изведено више представа, насталих по његовим делима, са репертоара Националног театра и позоришта из Зрењанина, Бечеја, Новог Сада и Тузле, док ће у Музеју Народног позоришта бити одржан разговор о књизи „Стерија у Народном позоришту – водич кроз театрографску грађу”.
М.Б.