Вести

ТЕАТАР „РУГАНТИНО“ ИЗ ЗАГРЕБА 14. АПРИЛА ГОСТУЈЕ НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“ СА ПРЕДСТАВОМ “THISCASTING”

5 април 2016

Гостујућа представа “ThisCasting”, ауторски пројекат редитеља Мирана Курспахића, у продукцији загребачког Театра „Ругантино“, биће изведена 14. априла (20,30) на Сцени “Раша Плаовић”.
У овој црној комедији, Искра Јирсак, Дуња Фајдић и Миа Биондић играју три незапослене глумице које су на аудицији за ријалити шоу под називом “ThisCasting” спремне да учине све како би добиле посао.
Курспахић је као полазну основу искористио награђивану драму Луца Хибнера "Creeps" која говори о моћном демагошком утицају телевизије на младе људе, адолесценте, који пролазе кроз мучне процесе сазревања у конзументском масмедијском друштву и који су у сталном конфликту са околином због раскорака између жеља и могућности.
-Кроз ликове три девојке различитих животних путева и судбина, отвара се простор за преиспитивање здравља једног друштва. Њихове приче, посве различите у почетку, у једном се трену пресецају у заједничкој тачки; на аудицији, у потрази за ангажманом. Њих три деле исту професију, наиме све су глумице и исту судбину – незапослене су, нешто с чиме се уистину многи могу поистоветити. И унаточ фасади коју свака од њих у почетку носи, убрзо се назиру пукотине иза којих избија очај који их гура у немилосрдну борбу за егзистенцију. А орвеловски „Велики Брат“ који управља, надзире и води читаву причу до крајњих граница, па и преко њих, одводи аудицију у домен апсурда, користећи спремност њих, али и публике да удовољи сваком продукцијском хиру. Јер окрутно друштво захтева окрутне форме и нема места за слабе и безвољне. Бескрупулозни и одважни с обе стране биће награђени аплаузом и ловорикама. Колика је цена достојанства? Колико смо спремни да се дамо за мало славе и пристојан живот? Не брините, није ни важно, докле год довољно гласно аплаудирамо, будућност је светла – сматра Курспахић, који заједно са поменутим глумицама и Иваном Бошњаком, тумачи и једну од улога у том комаду премијерно изведеном 1. фебруара 2014. године.
Из театара „Ругантино“, који су 1998. године основали глумци Ивица Видовић (1939-2011) и Гордана Гаџић, поручују да је ова вишеструко награђивана представа „доказ да театру не требају сцена и костими, већ храброст, памет и врхунско умеће”.
Аутор музике је Никша Мариновић, видеа Вања Васцарац, а светла Саша Мондецар.
М.Б.


             ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ ОДРЖАНЕ 12. АПРИЛА У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА
Театар “Ругантино” из Загреба гостоваће 14. априла у Народном позоришту у Београду представом “ThisCasting” за коју продуценткиња, позната глумица Гордана Гаџић каже да је радикални обрачун са ријалити програмима кроз причу о три младе незапослене глумице на кастингу за једну емисију, али и о односу публике која гледањем и сама учествује у моралном посрнућу.
Ова продукција из 2014. године је ауторски пројекат редитеља Мирана Курспахића. Изведена је око 70 пута, имала је богат фестивалски живот и добила више награда за представу у целини и за глумице Дуњу Фајдић, Искру Јирсак и Мирелу Видак.
Настала је према идеји комада “Наказе” (Creeps) немачког драмског писца Луца Хибнера, али је узета само основна структура, а све остало је створено кроз процес импровизација редитеља, који и игра у представи и глумица, рекла је на конференцији за новинаре 12. априла у Београду Гордана Гаџић.
“Представа покушава да укаже на проблем у Хрватској, а тако је и у Србији – на хиперпродукцију глумаца са којима друштво не зна шта ће. Тај тренд се наставља, јер школовање глумаца доноси новац и служи да се упосле разни други људи. Али, то је у представи само почетна позиција иза чега се иде у радикално разлагање моралног посрнућа не само три јунакиње комада него и публике, свих нас који гледамо те разне ријалитије”, изјавила је Гордана Гаџић.
Како је додала, представа иде у брутално разлагање теме, интерактивна је и врло захтевна у односу на публику у сали.
“Имали смо различите реакције. Неки се гледаоци тргну, неки и излазе, али не пуно. У првим играњима публика као да није разумела да је и она један од главних актера. Навијајући за глумице, суделујући у свему томе, као и испред ТВ екрана, неки су били задовољни, што нам није намера. Временом смо добили оно што смо желели. Сада у првом делу представе људи осећају задовољство, све док не почне гађење и схватање да су и гледаоци део тог круга. То је реакција коју смо циљали”, рекла је Гордана Гаџић.
Независни театар “Ругантино” основали су Ивица Видовић (1939-2011) и Гордана Гаџић 1998. године.
“Играли смо наше представе често у Београду. Поносна сам да смо били прво хрватско казалиште које је 2000. године гостовало у Србији“, изјавила је Гордана Гаџић.