Вести

ТРИФКОВИЋЕВА "ИЗБИРАЧИЦА" У РЕЖИЈИ Н. ЗАВИШИЋА ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

14 мај 2013

Комедија Косте Трифковића "Избирачица", у режији Николе Завишића, премијерно је изведена у уторак 14. маја на Великој сцени, две деценије после последње поставке.

У овом познатом српском комаду из 19. века, који је у новој верзији урађен као зачудна и модерна гротеска која не робује навици у приступу том делу наше драмске баштине, главну улогу Малчике - девојке за удају која не може да се одлучи између неколико просаца, тумачила је Анастасиа Ања Мандић.
У подели су били и Драган Николић - Гиџа (Соколовић), Александра Николић (Јеца), Сена Ђоровић (Савета), Зоран Ћосић (Тимић), Ивана Шћепановић (Ката), Тамара Стошић к.г. (Милица), Иван Босиљчић (Бранко), Дарко Томовић (Штанцика), Милорад Мандић к.г. (Тошица) и Немања Константиновић (Јован).
Уметничку и сарадничку екипу представе, која се на духовит начин осврће на нашу традицију, али и на данашње горуће проблеме, публика у препуној сали наградила је дуготрајним и громогласним аплаузом.
- Урадили смо водвиљ, али меланхоличан и мрачан о нашим наравима и силним "избирањима" који нас на крају никуд не одведу. Представа јесте комична, али на глобалном нивоу, метафорично, у име свих нас, показује колико заправо ништа не радимо како би нам било боље. И поред тога што се заиста налазимо у свету врло смешних карактера, који су чак доведени до карикатуре, иза њих ипак остаје дубока празнина и једна туга, због тога што заправо у свом животу ништа не могу да промене - оценио је Завишић који је, осим режије, био задужен и за сценографију са Мирашем Вуксановићем и дизајн светла са Миодрагом Миливојевићем.
Костиме је креирала Суна Кажић, музику су компоновали Сања Лончар и Андрија Павловић, а сценски покрет је потписао Дамир Тодоровић.
Драматург је Молина Удовички Фотез, док је за графички дизајн видео материјала био задужен Горан Балабан.
Представа је урађена у копродукцији са Позориштем "Бора Станковић" из Врања.
Иначе, поводом премијере, у холу Велике сцене, постављена је изложба чији је иницијатор Одбор за обнову зграде Позоришта "Бора Станковић" у Врању.
На 16 фотографија, приказане су рушевине позоришта после пожара, као и предлози будућег ентеријера и екстеријера нове позоришне зграде.
Сви заинтересовани грађани могу да уплате донације на динарски текући рачун 840-2696741-93 Управе за трезор филијале у Врању, односно на девизни 01-504105-100000322-000000-000 ИБАН код РС 35908504105000032221.
Зграда врањског Позоришта “Бора Станковић”, стара 120 година, изгорела је 2. јула 2012. године у раним јутарњим сатима. Том приликом, уништена је дворана, бина, фоаје, подрумски део, док су део архиве, документација и део костима сачувани, али су оштећени.
Зграда Позоришта "Бора Станковић" је културни и историјски споменик, а изградио ју је 1892. године трговац Јанча Јовановић.
Изгорела сцена и сала налазиле су се управо на темељима те зграде. Нови део и адаптација урађени су 1993. и 1998. године.
Прву позоришну представу Врањанци су одиграли 30. јануара 1896. године. Био је то Његошев “Горски вијенац” у режији Радоја Домановића, ондашњег професора Гимназије у Врању.
Касније, 5. октобра 1942. године, формирано је “Позориште грађанске касине”, када у Врању почиње организовани позоришни живот.
"Избирачица" је на Великој сцени Народног позоришта у Београду последњи пут премијерно изведена 11. маја 1993. године, поводом 150-те годишњице Трифковићевог рођења.
Представу је режирао и адаптирао Радослав Златан Дорић који је улоге поверио Марку Николићу (Соколовић), Огњанки Огњановић (Јеца), Весни Тривалић (Малчика), Душанки Стојановић (Савета), Михајлу Викторовићу (Тимић), Нади Блам (Ката), Исидори Минић (Милица), Гојку Балетићу (Бранко), Зорану Ћосићу (Штанцика), Миленку Павлову (Тошица) и Бранку Јеринићу (Јован).
Сценографију је урадио Александар Златовић, костиме Весна Радовић, музику Мирољуб Аранђеловић Расински, док је за кореографију и сценски покрет била задужена Јелена Шантић.
М.Б.

Више о представи можете прочитати ОВДЕ и на FACEBOOK страници.