Vesti

TRIFKOVIĆEVA "IZBIRAČICA" U REŽIJI N. ZAVIŠIĆA PREMIJERNO IZVEDENA NA VELIKOJ SCENI

14 maj 2013

Komedija Koste Trifkovića "Izbiračica", u režiji Nikole Zavišića, premijerno je izvedena u utorak 14. maja na Velikoj sceni, dve decenije posle poslednje postavke.

U ovom poznatom srpskom komadu iz 19. veka, koji je u novoj verziji urađen kao začudna i moderna groteska koja ne robuje navici u pristupu tom delu naše dramske baštine, glavnu ulogu Malčike - devojke za udaju koja ne može da se odluči između nekoliko prosaca, tumačila je Anastasia Anja Mandić.
U podeli su bili i Dragan Nikolić - Gidža (Sokolović), Aleksandra Nikolić (Jeca), Sena Đorović (Saveta), Zoran Ćosić (Timić), Ivana Šćepanović (Kata), Tamara Stošić k.g. (Milica), Ivan Bosiljčić (Branko), Darko Tomović (Štancika), Milorad Mandić k.g. (Tošica) i Nemanja Konstantinović (Jovan).
Umetničku i saradničku ekipu predstave, koja se na duhovit način osvrće na našu tradiciju, ali i na današnje goruće probleme, publika u prepunoj sali nagradila je dugotrajnim i gromoglasnim aplauzom.
- Uradili smo vodvilj, ali melanholičan i mračan o našim naravima i silnim "izbiranjima" koji nas na kraju nikud ne odvedu. Predstava jeste komična, ali na globalnom nivou, metaforično, u ime svih nas, pokazuje koliko zapravo ništa ne radimo kako bi nam bilo bolje. I pored toga što se zaista nalazimo u svetu vrlo smešnih karaktera, koji su čak dovedeni do karikature, iza njih ipak ostaje duboka praznina i jedna tuga, zbog toga što zapravo u svom životu ništa ne mogu da promene - ocenio je Zavišić koji je, osim režije, bio zadužen i za scenografiju sa Mirašem Vuksanovićem i dizajn svetla sa Miodragom Milivojevićem.
Kostime je kreirala Suna Kažić, muziku su komponovali Sanja Lončar i Andrija Pavlović, a scenski pokret je potpisao Damir Todorović.
Dramaturg je Molina Udovički Fotez, dok je za grafički dizajn video materijala bio zadužen Goran Balaban.
Predstava je urađena u koprodukciji sa Pozorištem "Bora Stanković" iz Vranja.
Inače, povodom premijere, u holu Velike scene, postavljena je izložba čiji je inicijator Odbor za obnovu zgrade Pozorišta "Bora Stanković" u Vranju.
Na 16 fotografija, prikazane su ruševine pozorišta posle požara, kao i predlozi budućeg enterijera i eksterijera nove pozorišne zgrade.
Svi zainteresovani građani mogu da uplate donacije na dinarski tekući račun 840-2696741-93 Uprave za trezor filijale u Vranju, odnosno na devizni 01-504105-100000322-000000-000 IBAN kod RS 35908504105000032221.
Zgrada vranjskog Pozorišta “Bora Stanković”, stara 120 godina, izgorela je 2. jula 2012. godine u ranim jutarnjim satima. Tom prilikom, uništena je dvorana, bina, foaje, podrumski deo, dok su deo arhive, dokumentacija i deo kostima sačuvani, ali su oštećeni.
Zgrada Pozorišta "Bora Stanković" je kulturni i istorijski spomenik, a izgradio ju je 1892. godine trgovac Janča Jovanović.
Izgorela scena i sala nalazile su se upravo na temeljima te zgrade. Novi deo i adaptacija urađeni su 1993. i 1998. godine.
Prvu pozorišnu predstavu Vranjanci su odigrali 30. januara 1896. godine. Bio je to Njegošev “Gorski vijenac” u režiji Radoja Domanovića, ondašnjeg profesora Gimnazije u Vranju.
Kasnije, 5. oktobra 1942. godine, formirano je “Pozorište građanske kasine”, kada u Vranju počinje organizovani pozorišni život.
"Izbiračica" je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu poslednji put premijerno izvedena 11. maja 1993. godine, povodom 150-te godišnjice Trifkovićevog rođenja.
Predstavu je režirao i adaptirao Radoslav Zlatan Dorić koji je uloge poverio Marku Nikoliću (Sokolović), Ognjanki Ognjanović (Jeca), Vesni Trivalić (Malčika), Dušanki Stojanović (Saveta), Mihajlu Viktoroviću (Timić), Nadi Blam (Kata), Isidori Minić (Milica), Gojku Baletiću (Branko), Zoranu Ćosiću (Štancika), Milenku Pavlovu (Tošica) i Branku Jeriniću (Jovan).
Scenografiju je uradio Aleksandar Zlatović, kostime Vesna Radović, muziku Miroljub Aranđelović Rasinski, dok je za koreografiju i scenski pokret bila zadužena Jelena Šantić.
M.B.

Više o predstavi možete pročitati OVDE i na FACEBOOK stranici.