У ХОТЕЛУ „IN“ ПРИРЕЂЕН КОКТЕЛ ЗА ГЛУМАЧКУ И АУТОРСКУ ЕКИПУ ПРЕДСТАВЕ „ХАМЛЕТ“ ЛОНДОНСКОГ ГЛОБ ТЕАТРА

18 јун 2014

У присуству бројних представника медија, у среду 18. јуна у новобеоградском Хотелу „IN“, приређен је коктел за глумачку и ауторску екипу представе „Хамлет“, лондонског Глоб театра, која ће вечерас бити изведена на Великој сцени.
Присутне је, у кратком говору, поздравио в.д. управника Народног позоришта у Београду Дејан Савић који је, између осталог, изразио задовољство што ће позориште, како је рекао, бити препуно и подсетио да су све карте одавно распродате.
- Ово је један од догађаја који ће дефинисати културну сезону у Србији. Продали смо, не поклонили, све улазнице, свима, и министрима, руководиоцима, функционерима, и биће пуно позориште - казао је он.
Савић се захвалио Хотелу „IN” што је угостио сјајне енглеске уметнике, а посебно је поздравио и директора British Council-a за Западни Балкан Тонија О' Брајана.
Главни менаџер турнеје Хелен Хилман казала је да се веома радује што ће Глоб театар наступити у Народном позоришту у Београду.
Онa је подсетила да је Национални театар пре две године, у оквиру „Културне олимпијаде“ веома успешно наступио у Глоб театру са Шекспировим „Хенријем Шестим“ у режији Никите Миливојевића.
Глумац Лади Емерува, један од двојице протагониста насловне улоге, изразио је наду да ће публика уживати јер, иако је концепт тог комада једноставан, он даје фантастичан резултат.
- Редитељ је инсистирао на једноставном концепту и сугерисао је да пратимо текст који је веома богат и много забавнији него што се људима чини са временске дистанце у односу на доба када је настао - оценио је Емерува у разговору са новинарима.
Он је рекао да је гледао неколико верзија Хамлета, али да је ова потпуно другачија с обзиром на то да је Глоб театар веома посебан јер не даје гломазне поставке, већ искључиво једноставне концепције.
- Уживали смо радећи са редитељем, а ансамбл је све време на турнејама. Посебно је занимљиво да једну улогу игра више глумаца и због тих комбинација никада две представе нису исте - истакао је Емерува.
Глумац Глоб театра Берус Кан нагласио је да комад има оригиналну музику Шекспировог доба и напоменуо да глумци, такође, разговарају са публиком као што је Шекспир желео и што је била пракса тога доба.
- Први пут смо у овом делу света и публика је реаговала са пуним срцем. Могли смо им то видети у очима, јер су светла све време упаљена. Публика је различита у различитим деловима света, негде су резервисани и само гледају и уживају, али не и у овом делу Евопе - приметио је Кан.
Глумица Џенифер Лионг, која глуми Офелију, Хорација и Розенкранца, рекла је да је у раду на представи најузбудљивије управо то што глумци имају и мушке и женске улоге.
- Офелија је класична рола, а Хорацио је много мудрији од ње. Он је Хамлетов најбољи пријатељ и то је велика улога. Кад год нисам сигурна око нечег, увек је ту неко ко је већ глумио ту улогу и има савет. У почетку је било конфузно, али сада све то волимо - рекла је Лионг.
Турнеја Глоб театра, која је почела 23. априла ове године, има за циљ да се обележи 450 година од рођења легендарног Вилијeма Шекспира.
Током те двогодишње позоришне авантуре назване "Globe to Globe: Hamlet“, једна од Шекспирових најпознатијих и најизвођенијих трагедија биће одиграна у свих 205 земаља света.
М.Б.

Више слика можете погледати ОВДЕ