Вести

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ПРОМОВИСАНА КЊИГА ЕДВАРДА БОНДА

28 фебруар 2012

Књига Едварда Бонда “Злочин 21. века” представљена је у уторак 28. фебруара у Музеју Народног позоришта у оквиру циклуса “Промоције”.

Књигу, која обухвата четири драме једног од кључних драмских писаца нашег времена, објавила је издавачка кућа “Архипелаг”, у оквиру едиције “Премијере”.
Насловна драма “Злочин 21. века” говори о будућности која не мора бити далека, јер смо, сматра Бонд, у њој већ били. Радња се одвија у касном 21. веку у којем су сви људи контролисани помоћу микрочипова и заточени у градовима -логорима.
У драмама “На унутрашњем мору” и “Мелодија”, Бонд инсистира да деци мора бити пружена могућност да разумеју свет одраслих, да би, као “агенти будућности”, могли да га промене. Драма “На унутрашњем мору” сублимира све Бондове антиратне циклусе и говори о развијању историјског чула, о потреби да се историјска збивања разумеју и одговорност за историју прихвати.
Трагичност драме “Постојање” лежи у спознаји до које њен јунак X долази искораком из рутине, непланираним скретањем са друштвено утврђеног и предодређеног пута. После приказаног сусрета с непознатим, у соби сличној Орвеловој 101, то постаје сусрет и суочавање са самим собом, при чему су бекство од одговорности и повратак на старо немогући. Драма, верује Бонд, све ауторитете доводи у питање и због тога је без ње немогућа демократија како у грчком полису, тако и у данашњем глобалном метрополису.
На промоцији су говорили Радмила Настић, Наташа Миловић, Душан Поповић и Гојко Божовић који је оценио да Бонд припада оној групи писаца „који потресају позоришну и друштвену свест и који нас суочавају са питањима историје, идеологије и политке“.
Он је истакао да Бондове драме објављене у овој књизи „показују неколико основних позиција са којима се може суочити сваки наш савременик“ и указао да оне „изнутра обликују једну заједничку причу о модерним временима“.
- У њима нас Едвард Бонд неким својим реминисценцијама или асоцијацијама враћа и неким ранијим тренуцима модерне историје. Све време нас држи усидрене у нашој савремености и суочава нас са неуралгичним питањима наше свакодневице, али и неким питањима везаним за будућност – рекао је Божовић.
Бонд (Лондон, 1934), један од најважнијих модерних драмских писаца енглеског језика, изузетно је значајан и као редитељ, песник, есејиста, теоретичар драме и позоришта, писац филмских сценарија. Написао је више од 50 драма за позориште, радио и телевизију, а аутор је и неколико либрета за оперу и балет.
М.Б.