Вести

У МУЗЕЈУ ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „СЛОБОДАН УНКОВСКИ И ЊЕГОВ ДРАМАТУРГ“

7 јун 2012

Књига Душана Ч. Јовановића „Слободан Унковски и његов драматург“ представљена је у четвртак 7. јуна у Музеју Народног позоришта , у оквиру циклуса „Промоције“.

Јовановић је на више од 170 страна, из угла драматурга, изнео своје утиске о представама Југословенског драмског позоришта “Хрватски Фауст” (1982), “Позоришне илузије” (1991) и “Буре барута” (1995) које је режирао Слободан Унковски. У посебним поглављима, он се осврнуо и на методологију рада овог признатог македонског позоришног ствараоца и једног од најбољих екс-југословенских редитеља, као и на улогу драматурга у театру.
О књизи су, у форми интервјуа, разговарали театролог Јован Ћирилов и позоришни редитељ Урош Јовановић, ауторов син.
Том приликом, Ћирилов је одговарао на Јовановићева питања која су се углавном односила на период када су настале поменуте представе, а у којем је он био управник Југословенског драмског позоришта.
На крају промоције, публици се обратио и аутор који је кратко казао да је веома срећан што је његова књига послужила „као повод за један овако интересантан разговор“.  
Одломске из књиге читао је драмски уметник Синиша Кукић.
Јовановић је у Југословенском драмском позоришту радио као драматург од 1978. до 1996. године, а једно време обављао је и функцију уметничког директора.
М.Б.