Вести

„Урнебесна трагедија“ гостује у Бањалуци на „Данима Јагоша Марковића”

5 април 2024

Представа „Урнебесна трагедија“, по тексту Душана Kовачевића, у адаптацији и режији Јагоша Марковића, биће изведена 7. априла на сцени Народног позоришта Републике Српске у Бањалуци, у оквиру мини-фестивала ревијалног карактера „Дани Јагоша Марковића”.  

Манифестација, која се одржава први пут, установљена је у знак сећања на сталног редитеља Народног позоришта у Београду и једног од најистакнутијих српских позоришних редитеља, као и читавог региона.

Марковић ће остати упамћен као аутентичан и даровит стваралац, који није подилазио  диктатима трендова и који је својим јединственим рукописом стварао чудесне представе набијене енергијом, маштом, духовитошћу и вишим поетским истинама, славећи живот кроз позориште, али и позориште кроз живот.

У овој црнохуморној причи, чија се радња дешава у нашој, веома препознатљивој, али наопачке изврнутој стварности у којој поигравање комичним парадоксима између привида и стварности, заиста, прелази у урнебесно, улоге тумаче Николина Фригановић, Жељко Еркић, Петар Васиљевић, Нела Михаиловић, Александар Вучковић, Сандра Бугарски, Бранко Видаковић, Љубиша Савановић и Марија Недељков.

 „Урнебесна трагедија“, премијерно изведена 15. маја прошле године у копродукцији Народног позоришта у Београду и Народног позоришта Републике Српске, била је последња представа коју је Марковић режирао у матичном театру чији је стални члан постао 2008. године. 
 

Галерија