Vesti

„Urnebesna tragedija“ gostuje u Banjaluci na „Danima Jagoša Markovića”

5 april 2024

Predstava „Urnebesna tragedija“, po tekstu Dušana Kovačevića, u adaptaciji i režiji Jagoša Markovića, biće izvedena 7. aprila na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci, u okviru mini-festivala revijalnog karaktera „Dani Jagoša Markovića”.  

Manifestacija, koja se održava prvi put, ustanovljena je u znak sećanja na stalnog reditelja Narodnog pozorišta u Beogradu i jednog od najistaknutijih srpskih pozorišnih reditelja, kao i čitavog regiona.

Marković će ostati upamćen kao autentičan i darovit stvaralac, koji nije podilazio  diktatima trendova i koji je svojim jedinstvenim rukopisom stvarao čudesne predstave nabijene energijom, maštom, duhovitošću i višim poetskim istinama, slaveći život kroz pozorište, ali i pozorište kroz život.

U ovoj crnohumornoj priči, čija se radnja dešava u našoj, veoma prepoznatljivoj, ali naopačke izvrnutoj stvarnosti u kojoj poigravanje komičnim paradoksima između privida i stvarnosti, zaista, prelazi u urnebesno, uloge tumače Nikolina Friganović, Željko Erkić, Petar Vasiljević, Nela Mihailović, Aleksandar Vučković, Sandra Bugarski, Branko Vidaković, Ljubiša Savanović i Marija Nedeljkov.

 „Urnebesna tragedija“, premijerno izvedena 15. maja prošle godine u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Narodnog pozorišta Republike Srpske, bila je poslednja predstava koju je Marković režirao u matičnom teatru čiji je stalni član postao 2008. godine. 
 

Galerija