Вести

УСПЕХ “ХЕНРИЈА ШЕСТОГ” ИЗ ГЛОБ ТЕАТРА ПОТВРЂЕН И НА БЕОГРАДСКОЈ ПРЕМИЈЕРИ

15 јун 2012

Представа “Хенри Шести” Вилијама Шекспира у режији Никите Миливојевића изведена је премијерно 15. јуна на Великој сцени понављајући успех који је недавно доживела у чувеном Глоб театру у Лондону.

Громогласним аплаузом и узвицима “браво”, многобројна публика враћала је неколико пута на сцену комплетан глумачки ансамбл који је у насловној улози предводио Хаџи Ненад Маричић.
На тај начин, изузетан успех ове представе остварен на премијерном и репризном извођењу 11. и 13. маја на сцени митског лондонског позоришног здања, потврђен је и пред београдском публиком која заиста није штедела дланове како би наградила све актере ове трагикомедије, са елементима гротеске. Поред Маричића, улоге су остварили и Предраг Ејдус (Бискуп од Винчестера, касније кардинал), Танасије Узуновић (Војвода од Глостера), Борис Пинговић (Војвода од Самерсета), Небојша Кундачина (Лорд Талбот), Бранко Јеринић (Ерл од Ворика), Бранислав Томашевић (Ерл од Сафока), Слободан Бештић (Ричард Плантаџенет), Александар Срећковић (Шарл, краљ Француске), Павле Јеринић (Вернон), Бојан Кривокапић (Бесит), Јелена Ђулвезан (Јована од Орлеана) и музичари Бора Дугић (фрула), Зоран Живковић (виолина) и Слободан Продановић (хармоника).
Сарадничку екипу чине Ивана Димић (драматург), Борис Максимовић (сценограф), Марина Меденица (костимограф), др Љиљана Мркић Поповић (сценски говор), Амалиа Бенет (сценски покрет), Бора Дугић (музика), Ивана Ненадовић (организатор), Саша Танасковић (инспицијент) и Гордана Перовски (суфлер).
Редитељ Никита Миливојевић, који се одлучио за поставку “Хенрија Шестог” због актуелности теме у нашем времену и поднебљу (прича о неслози, раздору и унутрашњим борбама за власт) - урадио је и адаптацију тог дела праизведеног 1592. године.
Комад почиње погребом Хенрија Петог и вешћу о губитку низа градова које су Енглези држали у Француској - проузрокованим неслогом великаша, свађама њихових присталица, унутрашњом разједињеношћу, лицемерјем и властољубљем...
М.Б.
Више о представи можете прочитати ОВДЕ