ТРИ РАВНОПРАВНЕ ПРЕМИЈЕРЕ ОПЕРЕ "КАРМЕН" 24. И 25. МАРТА И 7. АПРИЛА

Популарна опера Жоржа Бизеа “Кармен” у режији Небојше Брадића и под диригентском палицом Србољуба Динића, имаће три равноправне премијере - 24. и 25. марта и 7. априла на Великој сцени.

Насловну улогу тумачиће у алтернацији Драгана дел Монако, Александра Ангелов и Јадранка Јовановић, а у подели су и Сузана Шуваковић Савић/ Софија Пижурица (Микаела), Хон Ли/ Јанко Синадиновић (Дон Хозе), Миодраг Д. Јовановић/ Александар Стаматовић/ Небојша Бабић (Ескамиљо), Иванка Раковић Крстоношић/ Светлана Бојчевић Цицовић/ Марија Митић/ Маријана Шовран/ Биљана Солдо (Фраскита), Жељка Здјелар/ Ива Профаца/ Љубица Вранеш/ Алиса Поповић (Мерцедес), Дарко Ђорђевић/ Данило Стошић (Ремендадо), Бранислав Косанић/ Павле Жарков/ Александар Пантелић (Данкаиро), Вук Зекић/ Александар Пантелић (Моралес) и Драгољуб Бајић/ Вук Матић/ Михаило Шљивић (Зунига).
Сценографију је урадио Герослав Зарић, костиме Катарина Грчић Николић, док је за кореографију била задужена Емилија Јовановић.
На конференцији за новинаре, одржаној 20. марта у Музеју Националног театра, управник Божидар Ђуровић је рекао да је потпуно природно, али и неопходно да једна Кућа, као што је београдско Народно позоришта има на свом репертоару ову оперу. Он је подсетио да „Кармен“ на сцени Националног театра има богату историју и да припада групи најгледанијих представа.
Ђуровић је изразио уверење да ће нова поставка, такође, сигурно дуго бити на репертоару Куће.
Брадић је истакао да је радњу опере, која је написана 1830. године, изместио „у један век касније, у доба Шпанског грађанског рата“.
- Уверен сам да ће, на тај начин, тензија која се добија између репресивног режима са једне и грађанске и сексуалне потребе и побуне, са друге стране, бити израженија и, рекао бих, тачнија. Дугујем велику захвалност свим својим сарадницима, укључујући и кореографа Емилију Јовановић која је дошла из Шпаније да нам у нашу продукцију донесе један аутентични дух из те земље. Верујем да ће све три „Кармен“, које буду премијерно изведене, пружити прилику свима да покажу своје умеће и вештину – нагласио је Брадић и додао да се посебно захваљује диригенту Динићу који је својим ауторитетом допринео да ова опера добије један веома добар музички оквир.
Динић је казао да му је веома драго што му се указала прилика да први пут ради у Народном позоришту у којем је, како је оценио, наишао на веома добар пријем и солистички ансамбл састављен од искуства и младости.
- Такође, драго ми је да сам затекао тако добар Хор и Оркестар с којим је било задовољство радити. Надам да ће ова продукција испунити она очекивања која се очекују од овог позоришта и нас – рекао је признати уметник који ће дириговати на премијерама, док ће се на репризама смењивати Зорица Митев Војновић и Ана Зорана Брајовић.
После дужег времена на матичној сцени наступиће Драгана дел Монако која је испричала да се два месеца веома много радило али у доброј атмосфери. Захвалила се на тимском раду који је једино могућ у овако великим продукцијама и изразила наду да ће Кармен коју је певала у пуно продукција ван матичне сцене, у суботу, 24. марта имати успеха.
- Ова представа ће бити другачија, али упркос томе, надам се да ће се свидети публици. Можда се неће свакоме допасти то што је радња померена, али задатак театара и нас уметника је да идемо напред, а не да се враћамо у прошлост. Морамо понудити нешто ново – истакла је она.   
Сузана Шуваковић Савић је нагласила да свака нова продукција за певача значи „нови подухват, нови изазов, велики рад и оно чему ми стално тежимо, а то је да будемо на нивоу задатка“.
Он је рекла да не сумња у успех представе и захвалила се свим колегама, редитељу и диригенту на дивној сарадњи током проба.
И остали уметници говорили су похвално о раду са редитељем и диригентом и истакли да с нестрпљењем чекају сусрет с публиком.
Конференцији је присуствовала и Јадранка Јовановић која је изразила незадовољство што улогу Кармен неће певати на првој премијери 24. априла.
Она је најавила да ће због своје верне публике певати 7. априла, али и указала да је након толиких премијера “Кармен” широм света као уметница заслужила да на матичној сцени први пут пева премијеру.
- Улогу Кармен сам певала у 12 светских продукција, од Рио де Жанеира, преко Токија, па све до последње, 2008. године, у Абу Дабију. У Народном позоришту од 1988. године од када сам члан, десила се једна премијера „Кармен“, 2006. године у време управниковања Дејана Савића. У тој “Кармен” ја нисам учествовала и сада имамо ову премијеру, за време мандата господина Ђуровића, у којој, његовом одлуком, нећу певати 24. марта. Премијера може бити само једна, нема три премијере – прецизирала је Јадранка Јовановић.
Динић је напоменуо да је равноправно радио са све три поделе и да је у оквиру тога свако добио своју шансу да покаже шта зна и колико може.
- Подела која ће певати прву премијеру је мој предлог. О сујетама не треба расправљати. Ја као вођа ове продукције, сносим апсолутну одговорност за Оркестар, Хор и певаче. На публици је да пресуди да ли сам био у праву или нисам. Сматрам да је овакав наступ апсолутно недопустив и да не доноси ништа добро овом позоришту – поручио је Динић.
Диригент је додао да “не певају биографије” и да он строго музичким критеријумима оцењује шта уметник ради данас.
Ђуровић је нагласио да је као управник Народног позоришта инсистирао само на једној ствари – да сви имају озбиљне услове за рад и равноправан третман.
- Ниједном једином речи нисам, ни јавно ни тајно, сугерисао на одлуке диригента и редитеља. Међутим, исто добро знам да су то људи који су озбиљно водили овај  пројекат и који треба да одлучују о томе ко ће и када наступити. Свако има свој термин и у оквиру њега може да покаже како ради свој посао - рекао је Ђуровић.
М.Б.
Извештај са прве премијере можете погледати ОВДЕ
Извештај са друге премијере можете погледати ОВДЕ