Турнеја Опере Санкт Петербурга поводом 150 година Народног позоришта у Београду и две деценије Опере и театра „Мадленианум“: 8. мај „Ловци бисера“, 10. мај „Фауст“

Опера Санкт-Петербурга, једно од најбољих и најнаграђиванијих музичких позоришта у Русији и ван њених граница, гостоваће 8. маја у Народном позоришту у Београду, а два дана касније и на сцени Опере и театра „Мадленианум“.

У Народном позоришту, од 19,30 часова, публика ће моћи да погледа представу „Ловци бисера“ Жоржа Бизеа, а у „Мадлениануму“, у истом термину, „Фауста“ Шарла Гуноа, обе у режији националног уметника Јурија Александрова.
 
Поменути наслови, биће изведени у оквиру турнеје Опере Санкт-Петербурга, а поводом 150 година Народног позоришта у Београду и две деценије Опере и театра „Мадленианум“.

Овај  реномирани театар,  који активно наступа на турнејама, у протеклих шест месеци  гостовао је у Француској, Финској, Пољској, Литванији, Естонији, Азербејџану.

У новој позоришној сезони међународна турнеја је почела у Ници, а наставља се у Србији где ће се  пред српском публиком представити са поменута два наслова награђена највишом позоришном наградом Санкт-Петербурга - „Златним софитом“.
 
Оснивач и стални уметнички руководилац театра, национални уметник Русије Јуриј Александров, познат је по својим креативним експериментима и неочекиваним редитељским решењима. 

Он најављује да ће Опера Санкт-Петербурга, "Ловцима бисера" одушевити гледаоце не само сјајним извођачима у главним улогама, већ и колоритним декорацијама и костимима. 

Публика ће имати прилике да види бајковити и раскошни свет Истока, а радња се дешава у подводном царству, у џунглама, пећинама, па чак и на небу.

У основи сижеа је прича о пожртвованој љубави младог Надира и свештенице Лејле. На путу њиховој срећи стоје врховни свештеник Нурабад и Зурга – вођа изабран од стране ловаца на бисере и давнашњи Надиров пријатељ. 

Љубоморан на Надира због Лејле, Зурга одлучује да обоје казни, али након мучних унутрашњих превирања поштедеће живот пријатељу из младости и Лејли, у којој препознаје девојку која му је пре много година спасила живот...

Музика из опере „Ловци бисера“ данас је веома популарна и често се цитира у филмовима, а изводи се и у бројним инструменталним обрадама.

Kарте су у продаји на благајнама Народног позоришта, Опере и театра Мадленианум и Музеја Цептер, као и у оon line продаји на сајтовима позоришта.

Опера “Ловци бисера”, коју је Бизе написано 1863. године, када је имао свега 24 године, само једном је била постављена у Народном позоришту.

Премијера је одржана 12. октобра 1988. године на Великој сцени, под диригентском управом Александра Лековског, и у режији Младена Сабљића.

Улоге су остварили Гордана Јевтовић (Лејла), Грујица Пауновић (Надир), Слободан Станковић (Зурга) и Вукашин Савић (Нурабад). 

Kостиме је креирала Светлана Чкоњевић, сценографију је урадио Владимир Маренић, а кореографију Владимир Логунов. 

Представа је обновљена 14. новембра 1990. године. Извођењем је дириговао гост – маестро Kорнел Траилеску из Румуније, а у подели су били Гордана Протић (Лејла), Миливој Петровић (Надир), Слободан Станковић (Зурга) и Иван Томашев (Нурабад). 
М.Б. 

                                    Извештај са конференције за новинаре одржане 6. маја у фоајеу Друге галерије

 

Опера Санкт-Петербурга, једно од најбољих и најнаграђиванијих музичких позоришта у Русији и ван њених граница, гостоваће 8. маја у Народном позоришту у Београду, а два дана касније и на сцени Опере и театра „Мадленианум“, најављено данас у на конференцији за медије у НП.

У Народном позоришту, публика ће моћи да погледа представу „Ловци бисера“ Жоржа Бизеа, а у „Мадлениануму“, у истом термину, „Фауста“ Шарла Гуноа, обе у режији националног уметника Јурија Александрова.

В.д управнице Народног позоришта Ивана Вујић истакла је да ће поменути наслови бити изведени поводом 150 година Народног позоришта и две деценије Опере и театра Мадленијанум.

Она је нагласила да је ово једниствена прилика да се чују овако велике опере, које се иначе не изводе на редовним репертоарима српских позоришта.

Оснивач и стални уметнички руководилац театра, национални уметник Русије Јуриј Александров, познат је по својим креативним експериментима и неочекиваним редитељским решењима.

Према његовим речима посебно је узбуђен јер се поново нашао у Србији.

„Мени су боравак у Београду и велико пријатељство између Србије и Русије јако важни. Изузетна ми је част што смо у Србији 9. маја за време нашег важног празника Дана победе. Мадленианум је посебно место. Младо позориште са изузетним менаџментом и талентованим уметницима на сцени“, казао је Александров и додао да је за њега био посебан изазов да сазна нешто више о Народном позоришту.

„Народно позосриште је веома слично нашем театру у Сант Петербургу…Овде се осећамо као код куће. када сам изашао на сцену схватио сам да је тај простор јако сличан сцени у нашем позоришту“, казао је Александров

Он најављује да ће Опера Санкт-Петербурга, „Ловцима бисера“ одушевити гледаоце не само сјајним извођачима у главним улогама, већ и колоритним декорацијама и костимима.

„За наше представљање у Београду изабрали смо опере које су дијаментрално различите. „Ловци бисера“ су постављени и режирани у класичном стилу са веома занимљивим костимима и сценографијом која ће одушевити публику у Београду. Публика ће се буквално наћи у бајковитом свету. Са друге стране „Фауст“ је експериментална режија постављена у другачијем стилу. Публика у Србији ће имати прилике да чује музику која се обично не изводи у опери „Фауст“. Биће то ексклузивна прилика уза све у Београду да виде другачијег „Фауста“, казао је Александров ни додао да је изузетно захвалан руководствима оба позоришта у Београду са којима је у јако кратком року договорио све детаље гостовање Опере Санкт Петербурга.

„Надам се да ће нам оба београдска позоришта узвратити посету на радост публике у Санкт Петербургу“, поручио је Александров.

Прочитајте још вести