У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “БАЛЕТИ П.И. ЧАЈКОВСКОГ НА СЦЕНИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ”

Изложба “Балети П.И. Чајковског на сцени Народног позоришта у Београду”, ауторке Ане Томић, отворена је у понедељак 9. новембра у Музеју Народног позоришта.
Изложбу су заједнички отворили Томићева и директор Музеја Драган Стевовић који је, између осталог, подсетио да су балети славног руског композитора већ скоро један век незаобилазни део репертоара националног театра.
Говорећи о концепцији поставке, он је нагласио да је ауторка „више желела да покаже ликовност његових балета, него критички однос према њима“.
Стевовић се посебно захвалио Музеју позоришне уметности Србије без чије помоћи, како је истакао, ова изложба не би могла да буде реализована.
Поставка обухвата бројне фотографије, плакате и костиме из играјућих представа „Успавана лепотица“,„Лабудово језеро” и „Крцко Орашчић“, као и биографске податке за „Патетичну симфонију“  која је у кореографији Димитрија Парлића премијерно изведена 21. децембра 1968. године у оквиру прославе стогодишњице Народног позоришта у Београду.
Изложба је приређена поводoм 175. година од рођења Петра Иљича Чајковског, a биће отворена до почетка децембра.
Његова три најпознатија балета – „Лабудово језеро“, „Успавана лепотица“ и „Крцко Орашчић“, од самог почетка била су извођена на сцени Народног позоришта у Београду.
Као први самостални балет, 22. јануара 1923. године постављена је свита из „Крцка Орашчића“ под називом „Рскало“.
„Лабудово језеро” први пут је изведено 1925, а „Успавана лепотица“ две године касније.
Чајковски је рођен 7. маја 1840. године у Воткинску.
Био је најистакнутији руски симфоничар XIX века; дао је синтезу европског артизма и народне осећајности.
Компоновао је симфоније, увертире, концерте за клавир, за виолину и оркестар, камерну музику, соло песме, клавирске композиције, опере и балете.
Преминуо је 6. новембра 1893. године у Санкт Петербургу.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести