У „Радионици“ одржано сценско читање текста Филипа Грујића „Вилица Ебена Бајерса“

Сценско читање текста Филипа Грујића „Вилица Ебена Бајерса“, у режији Јоване Томић, одржано је 20. јуна у „Радионици“, новом сценском простору Народног позоришта у Београду, у улици Гундулићев венац 50. 

Публика је снажним аплаузом наградила глумачку екипу у којој су били Вучић Перовић, Сузана Лукић, Павле Менсур, Зоран Ћосић, Владан Гајовић, Сузана Петричевић, Ивана Шћепановић, Зорана Бећић Ђорђевић, Данијела Томовић и Данијела Угреновић.

Драма “Вилица Ебена Бајерса” настала је као покушај да се дају одговори на пар питања: колико је човеку потребно да би се осећао живим и како је могуће да оно што је некад било скрајнуто, данас постане поп култура (а да се ништа практично не промени), а оно што је некад било мејнстрим данас буде до краја заборављено? Да ли је потребно да одређене теме постану историја да би се чуо глас људи који су указивали на проблеме у друштву? Осим друштвено-политичке теме, средиште драме је тема људске жеље за константним тражењем нечег више, било да се ради о једноставним ужицима, природним нагонима или о тражењу смисла, за који се, на крају, испостави да је увек на крају сваког смисла. 

Музику је компоновао Лука Мејџор, док је за визуелни идентитет био задужен Изванредни Боб. 

Ово је било треће јавно читање текстова савремених аутора из региона на сцени Радионица Народног позоришта у Београду. 

Сцена је отворена 23. априла драмом Тање Шљивар "Kао и све слободне девојке", у режији Иване Вујић.

У међувремену, 19. маја, одржано је и читање текста Лејле Kаламујић „Људождерка или како сам убила своју породицу“, у режији Ане Kонстантиновић.
М.Б. 

 

 

 

Прочитајте још вести