Актуелна подела - Опера

ПРЕМИЈЕРА ОПЕРСКОГ СТУДИЈА „БОРИСЛАВ ПОПОВИЋ“ – 15.мај 2016./ Велика сцена

 

Диригент-пијаниста ДИЈАНА ДИСКИЋ

Редитељ АНА ГРИГОРОВИЋ

Сценограф ЈАСНА САРАМАНДИЋ

Костимограф КАТАРИНА ГРЧИЋ НИКОЛИЋ

 

Премијерна подела улога:

Бастијена СОФИЈА ПИЖУРИЦА

Бастијен СЛОБОДАН ЖИВКОВИЋ

Колас СТРАХИЊА ЂОКИЋ

 

Музичка припрема Стефан зекић и Дијана дискић

Инспицијент Ана Милићевић

Организатори Маша Милановић Минић, Сњежана Вујасиновић,

Немања Станојевић

Представу реализује техника Народног позоришта у Београду

Декор и костими урађени су у радионицама Народног позоришта у Београду

БАСТИЈЕН И БАСТИЈЕНА

 

Једна од најкраћих опера славног композитора Волфганга Амадеуса Моцарта, једночинка Бастијен и Бастијена настала је када је Моцарт имао само дванаест година и представља једно од његових првих остварења. Од малог Моцарта, ову оперу је наручио ексцентрични бечки доктор Франц Месмер 1768. године.

Бастијен и Бастијена управо и подсећа на дечју игру. Лака и полетна опера прича причу о љубави између младе пастирице Бастијене и њеног драгог Бастијена, у кога је бескрајно заљубљена. Бастијена се забрине да се Бастијену свиђа друга девојка. У очају, одлучује да потражи помоћ од чаробњака Коласа. Пошто је чаробњак, он зна да Бастијен ипак воли само Бастијену, али јој, како би била сигурна, саветује да не пренагљује, већ да Бастијену не показује сву своју љубав. Приметивши да се Бастијена чудно понаша, млади Бастијен такође моли Коласа за помоћ. Чаробњак саопштава Бастијену да његова драга пастирица има другог љубавника, али да ће уз помоћ чаробних речи и магије поново приволети Бастијену да заволи Бастијена. Ипак, Бастијена и даље глуми да јој није стало до младог момка. Сломљеног срца, Бастијен више не види поенту живота без Бастијене и жели да изврши самоубиство.

Како ће се ова љубавна прича завршити? Да ли је Коласова магија довољно јака да помири завађене љубавнике? Или, можда, за праву љубав није потребна магија?