Vesti

"ANTIGONA" SA VELIKIM USPEHOM IZVEDENA NA 19. INTERNACIONALNOM POZORIŠNOM FESTIVALU U ADANI

30 april 2017

Sofoklova tragedija "Antigona" u režiji Jagoša Markovića, sa Vanjom Ejdus u roli plemenite heroine Antigone i Aleksandrom Srećkovićem u ulozi okrutnog vladara Kreonta, izvedena je 29.i 30. aprila sa velikim uspehom na zatvaranju 19. Internacionalnog pozorišnog festivala u Adani, gradu na jugu Turske.
Predstava je obe večeri odigrana u prepunoj sali, a oduševljena publika je sa velikom pažnjom pratila ovu postavku čuvenog bisera antičke književnosti iz petog veka pre Nove ere, urađene u slavu ljudskog i božanskog u čoveku, a protiv fašističkog razvrstavanja žrtava po veri, naciji ili nekoj drugoj pripadnosti, i na je kraju uzvicima "bravo" i burnim aplauzima  pozdravila kompletan ansambl u kojem su bili i Vjera Mujović (Ismena), Predrag Ejdus (Hor), Nebojša Kundačina (Tiresija), Bojan Krivokapić (Stražar), Momčilo Otašević (Hemon), te Nikola Vujović i Sofija Uzunović koji su prvi put tumačili uloge Glasnika, odnosno Euridike.
“Antigona” je odigrana na sceni Državnog pozorišta koje se nalazi u okviru kompleksa Kulturnog centra „Hadži Omer Sabandži", a prvom izvođenju prisustvovao je i ambasador Republike Srbije u Turskoj Danilo Vučetić.
Koliko je interesovanje vladalo za gostovanje Narodnog pozorišta, govori i podatak da su ulaznice za oba nastupa raspradate u roku od dva sata.
Reditelj Marković je i autor scenografije, metalne konstrukcije koja, kao i kostimi Bojane Nikitović, izbegava smeštanje u određeni prostor i vreme te priče sa univerzalnom porukom.
Na ovom festivalu revijalnog karaktera, od 27. marta, osim domaćina Turske i naše zemlje, učestvovala su i pozorišta iz Rusije, Makedonije, Španije, Italije i Gruzije.
Narodno pozorište u Beogradu već je gostovalo na toj manifestaciji 2004. godine, sa Šekspirovim „Hamletom“, u režiji Ivane Vujić.
M.B.