Vesti

Besplatne akcije “Otvorena vrata Narodnog pozorišta” od 17. do 21. septembra u okviru manifestacije „Dani evropske baštine”

13 septembar 2018

U okviru manifestacije "Dani evropske baštine", svakog dana, u 12 časova, u periodu od 17. do 21. septembra, Narodno pozorište u Beogradu organizovaće akcije "Otvorena vrata" tokom kojih će besplatno moći da se obiđe muzej i zgrada teatra.

U dobro osmišljenoj turi posetioci će, uz medijatora Dragana Stevovića, saznati najosnovnije istorijske podatke o ovom zdanju kulture od nacionalnog značaja, upoznati se sa procesom rada, obići garderobe, radionice, pozorišni bife, muzej...

U toku obilaska, posetioci mogu da pogledaju i aktuelnu izložbu „Odeta i Odilija – Beli i Crni labud na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu“, autorke Milene Jauković.

Postavka predstavlja svojevrsni omaž našim najznačajnijim baletskim umetnicama, kao i gošćama Nacionalnog teatra iz celog sveta koje su interpretirale uloge Odete i Odilije u baletu „Labudovo jezero“.

Obilazak je organizovan za minimum 15 posetilaca, a okupljanje, zbog rekonstrukcije fasade, je ispred službenog ulaza u Narodno pozorište (Francuska 3).

Grupne posete mogu da se zakažu na broj telefona 0602240147 (Dragica Gaćeša).

Manifestacija „Dani evropske baštine” u Beogradu deo je velike evropske manifestacije Saveta Evrope i Evropske komisije, kojom se svakog septembra, po istim principima i sa istim simbolima, predstavlja naše nasleđe kao zajednička baština evropskih naroda, raznolikost kultura, tradicije, običaja.

„Dani evropske baštine” održavaju se u Beogradu od 2002. godine.

Svake godine sa drugom temom, manifestacija je u srpskoj prestonici postala svojevrstan praznik kulture i turizma kada se pripremaju tematski programi, otvaraju gradska zdanja, istorijske kuće, legati, muzeji, ustanove kulture... i priređuje veliki broj raznovrsnih programa besplatnih za posetioce.
M.B.