Vesti

DEJAN SAVIĆ VODIO MAJSTORSKI KURS IZ OPERSKOG DIRIGOVANjA U BUGARSKOM GRADU RUSEU

25 februar 2016

Istaknuti srpski umetnik, dirigent Dejan Savić, boravio je početkom februara u Ruseu, bugarskom gradu na Dunavu, gde je već šestu godinu za redom vodio Majstorski kurs iz operskog dirigovanja.
Pred publikom koja je u velikom broju ispunila dvoranu Državne opere u Ruseu, polaznici kursa, mladi dirigenti iz Australije, Japana, Francuske, Velike Britanije, Španije i Rumunije, sa uspehom su tokom dve nedelje izveli remek dela operske umetnosti - Bizeovu Karmen, Verdijev Nabuko i Pučinijevu Turandot.
Uz vodeće bugarske soliste, te odličan hor i orkestar Državne opere, koja je protekle godine dobila priznanje kao najbolji muzički teatar u Bugarskoj, debitovala je i mlada vokalna umetnica iz Niša, sopran Ivana Albreht, koja je za svoju interpretaciju robinje Liu u operi Turandot zaslužila prave ovacije gledalaca.
Sledeći Majstorski kurs u ovoj uglednoj operskoj kući zbog velikog interesovanja polaznika, biće održan već septembra ove godine pod rukovodstvom maestra Dejana Savića, a na repertoaru će biti popularna operska dela poput Donicetijevog Don Paskvalea, Mocartove Čarobne frule i Pučinijeve Madam Baterflaj.