Vesti

DODELA NAGRADE ZA NAJBOLjU DRAMU 15.11. U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

13 novembar 2012

Dodela Nagrade za najbolju dramu Gorani Balančević za komad "Centar za prinudno sletanje", koji je pobedio na Konkursu sprovedenom u Srbiji u okviru međunarodnog projekta Mlada balkanska drama, biće upriličena u četvrtak, 15. novembra u 12 časova u Muzeju Narodnog pozorišta.

Projekat Mlada balkanska drama realizuju Narodno pozorište u Beogradu i Teatar mladih "Nikolaj Binev" iz Sofije, a koordinatori projekta su Petar Kaukov, reditelj, koji će ovom prilikom prisustvovati dodeli, i Željko Hubač, dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu. Inače, 8. novembra je, u Teatru mladih "Nikolaj Binev" dodeljena nagrada pobedniku konkursa koji je sproveden u Sofiji, Ivanu Dimitrovu, za dramu "Vremenska bolest".Do kraja sezone ove drame će biti postavljene na scenama teatara partnera, i to komad Ivana Dimitrova na Sceni "Raša Plaović", a komad Gorane Balančević na Kamernoj sceni Teatra mladih "Nikolaj Binev" u Sofiji.

Biografija Gorane Balančević
Rođena 30. 1. 1988. u Kraljevu, diplomirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2011.
2009. na Radio Beogradu 2 premijerno je puštena radio dramatizacija Oni istoimene pripovetke Bore Stankovića u režiji Saše Latinovića. Iste godine kratka priča Ukleti recept za svilene bombone dobila je specijalnu nagradu Olimpijade Opštine Palilula.
2010. scenario za Radost Evrope pod nazivom Knjige su prozor u svet dobio je prvu nagradu na konkursu; realizacija se odigrala u Sava Centru u režiji Đurđe Tešić, prenos na RTS-u.
2011. – diplomirala dramom Ogvožđena na predmetu pozorišna i radio dramaturgija i scenarijem za dugometražni igrani film Lana u gradu čuda na predmetu filmska i televizijska dramaturgija. 2011. - pobedila na anonimnom konkursu Udruženja dramskih pisaca Srbije dramom Ogvožđena, i time postala prva žena i najmlađi dobitnik nagrade Branislav Nušić.
Drama Ogvožđena , samostalno prevedena na engleski jezik pod nazivom Iron-Bound , imala je javno čitanje 2012. Na svetskom konkursu za žene dramske pisce – Women Playwrights International Conference u Švedskoj.
2012. tekst za decu i mlade pod nazivom Šećerleme ušao je u uži izbor na konkursu za najbolji dramski tekst za decu i mlade ASSITEJ Srbije.
2012. Pripovetka Moj život sa nimfomankom, sociopatom, bračnim parom, Velikom Hrišćankom i Možda Malom Sandom Leda ušla je u najuži izbor za nagradu Laza K. Lazarević za najbolju savremenu srpsku pripovetku.
Časopis Povelja objavio je kratku priču Podrumska porcija za troje.
Član Udruženja dramskih pisaca Srbije, član Women Playrights International Conference.
2012. Drama Centar za prinudno sletanje pobedila na konkursu Mlada balkanska drama.

Biografija Ivana Dimitrova
Rođen 1983. Godine. Diplomirao je književnost na Filološkom fakultetu u Sofiji.
Autor je zbirke kratkih priča „Lokalni stranci“ i romana „Život kao kašika koja nedostaje“.
Za svoju prvu dramu „Oči drugih“ 2011. dobija nagradu na 20. festivalu „Nova bugarska drama“. Taj komad je 2012. imao javno čitanje na festivalu „HotInk at the LARK” u Njujorku, gde je iste godine imao premijeru teatru „Nju Ohajo” u režiji Samuela Bagelona. Bugarska premijera ove drame planirana je početkom 2013. u Narodnom pozorištu „Ivan Vazov“ u Sofiji, u režiji Marija Rosena.
U maju 2012. njegov drugi komad „Vanzemaljsko“ dobio je nagradu na konkursu za apsurdnu dramu u Blagoevgradu i u tamošnjem teatru će imati premijeru tokom 2013.
Drama „Vremenska bolest“ je 2012. pobedila na Konkursu za dramski tekst mladog autora, koji je sproveden u Bugarskoj, u okviru međunarodnog projekta „Mlada balkanska drama“.