Vesti

GOSTUJUĆA PREDSTAVA "POSLEDNjA PESMA" IZVEDENA NA SCENI "RAŠA PALOVIĆ"

1 mart 2014

Povodom 70. godina od smrti Jovana Dučića, u subotu 1. marta na Sceni "Raša Plaović" izvedena je gostujuća predstava "Poslednja pesma", o tom priznatom srpskom pesniku i diplomati, po tekstu Anite Panić, u adaptaciji i režiji Marka Misirače.

U ovom uzbudljivom komadu o ljubavi, strasti, kajanju, propuštenim prilikama i stihovima koji život znače, ulogu Dučića tumačio je glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Nebojša Kundačina, Dučićevu veliku ljubav Jovanku Jovanović Todorović igrala je glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Maja Kolundžija Zoroe, a njegovog mladog rođaka Milan Nikitović.
Televizijska autorka i dokumentaristkinja Panić odabrala je za radnju drame period između 1941. i 1943. godine, pred kraj života pesnika.
Dučić je na pragu svojih sedamdesetih poslat od strane raspadnute otadžbine, Kraljevine Jugoslavije, u specijalnu misiju u Ameriku.
Mesto dešavanja je salon u vili njegovog rođaka Mihaila Dučića, na obali Mičigenskog jezera...
Premijera predstave, u produkciji "Balkan filma", Udruženja dramskih umjetnika Srpske i Drina filma, održana je 20. septembra 2013. godine u beogradskom Pozorištu "Moderna garaža".
M.B.