Vesti

Kantata „Karmina Burana“ premijerno izvedena u okviru „Belef“-a

29 jun 2022

Kantata „Karmina Burana“, najpopularnije delo nemačkog kompozitora Karla Orfa, pod dirigentskom upravom Dragane Radaković, premijerno je izvedena 29. juna na Velikoj sceni u okviru Beogradskog letnjeg festivala „Belef“.

U tom jedinstvenom muzičkom spektaklu, uz Hor i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu, Hor RTS – a i Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd, kao solisti su nastupili sopran Snežana Savičić Sekulić, tenor Stevan Karanac i bariton Dragutin Matić. 

Koncertmajstor je bila Edit Makedonska; asistent dirigenta Đorđe Stanković. 

Hor RTS – a pripremio je dirigent Jakov Milutinović, a Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd dirigentkinja Nevena Ivanović. 

„Karmina Burana” je prvi deo muzičko-scenske trilogije „Trijumfi”, na kojoj je kompozitor radio duže od decenije i po, i njen, svakako, najveći, najpopularniji i najuspeliji segment. Delo pisano za trio vokalnih solista (sopran, tenor i bariton), veliki mešoviti hor i simfonijski orkestar, obilato pojačan udaraljkama, nastajalo je tokom 1935. i 1936. godine. Inspirisano je istoimenom zbirkom stihova iz 13. veka, pronađenom u bavarskom manastiru Benediktburen, nedaleko od Minhena. 

„Karmina Burana” je do sada samo jednom postavljena u Narodnom pozorištu u Beogradu, a premijera je održana 11. oktobra 1973. godine, takođe, na Velikoj sceni.

Pod dirigentskom upravom Bogdana Babića i u režiji gosta iz Minhena Hajnca Arnolda nastupili su solisti Olga Đokić (sopran), Predrag Protić (tenor) i Nikola Mitić (bariton), Balet i Hor Opere Narodnog pozorišta i Dečiji hor škole „Drinka Pavlović”.

Scenograf je bio Vladimir Marenić, kostime je kreirala Božana Jovanović, dok je koreografiju uradio Jovan Despotović.