Vesti

MIKAELA KAROZI I KARLO GUELFI GOSTOVALI U PUČINIJEVOJ „TOSKI“

24 jun 2015

Povodom obeležavanja dana Suverenog Malteškog reda, u sredu 24. juna, na Velikoj sceni izvedena je Pučinijeva „Toska“, u kojoj su, kao gosti, nastupili proslavljeni italijanski umetnici Mikaela Karozi i Karlo Guelfi.
Čuveni sopran Karozi predstavila se u naslovnoj ulozi, dok je jedan od vodećih svetskih baritona, Guelfi nastupio u roli barona Skarpije.
Pod dirigentskom upravom Dejana Savića, slikara Kavaradosija dočarao je prvak Opere Narodnog pozorište u Beogradu tenor Dušan Plazinić, uz Hor i Orkestar nacionalnog teatra.
U podeli su bili i Pavle Žarkov (Crkvenjak), Vuk Matić (Anđeloti), Danilo Stošić (Spoleta), Aleksandar Pantelić (Šarone), Strahinja Đokić (Tamničar) i Jovana Belić (Pastir).
Ovom predstavom Opera Narodnog pozorišta najavila je svoju akciju za narednu sezonu, s namerom da se bar jednom mesečno u predstavama na repertoaru, zajedno sa najboljim domaćim, publici predstave i vrhunski svetski operski umetnici.
Na ovaj način, naš nacionalni teatar želi da nastavi popularizaciju operske umetnosti u nas, kao i da se zahvali svojoj vernoj i odanoj publici na poverenju i podršci.
Muzička drama u tri čina "Toska", nastala po libretu Luiđija Ilike i Đuzepea Đakoze, a na osnovu istoimene drame Viktorijena Sardua, premijerno je izvedena 2. aprila prošle godine u režiji gosta iz Skoplja Dejana Proševa.
Scenografiju je uradio Miraš Vuksanović, kostime Katarina Grčić, a video produkciju Petar Antonović.
Radnja opere, koja predstavlja mesto stalnog preplitanja političkih i ljubavnih intriga, dešava se u Rimu juna 1800. godine, u vreme Napoleonovog proboja u Italiju i pretnje preotimanja tog grada od tadašnjeg Napuljskog kraljevstva.
Glavni junaci priče su strastvena i impulsivna diva Florija Toska, romantični, slobodoljubivi i zaljubljeni slikar Mario Kavaradosi i vlastoljubivi i beskrupulozni šef policije Baron Skarpija.
Malteški viteški red, ili zvanično Suvereni vojni bolnički red Svetog Jovana Jerusalimskog od Rodosa i od Malte je suvereni subjekt međunarodnog prava bez sopstvene teritorije. Poznati su i pod imenom Malteški vitezovi ili najčešće, samo kao Malteški red. To je viteški i verska red Rimokatoličke crkve. Ujedno, to je i najstariji red, takvog tipa, u svetu.
Malteški red ima status posmatrača u Organizaciji Ujedinjenih nacija.
Red je danas u 110 zemalja angažovan u humanitarnoj službi, preko svojih bolnica, službe spasavanja, staračkih domova, medicinskih obrazovnih institucija.
Pomoć se ukazuje obično besplatno, svima, bez obzira na veru, naciju, rasu.
Uoči početka predstave, a povodom praznika Suverenog Viteškog Malteškog reda, publici u prepunoj sali, obratili su se ambasador Malteškog Reda u Srbiji, Alberto di Luka, i srpski dramski pisac, reditelj, redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i narodni poslanik u Skupštini Srbije u dva mandata Nenad Prokić.
Tom prilikom, Di Luka je rekao da ovaj viteški i verski red sprovodi humanitarni projekat "Poželi želju", a cilj je da se pomogne đacima osnovnih škola sa područja Srbije koja su pogođena prošlogodišnjim majskim poplavama.
On je podsetio da je na dobrotvornoj večeri, priređenoj 19. juna u Monaku, prikupljeno oko 100.000 evra u korist ove akcije.
M.B.