Vesti

MUZIČKO SCENSKI SPEKTAKL „STOJTE GALIJE CARSKE“ AUTORKE IVANE ŽIGON OSVOJIO „ZLATNOG VITEZA“

9 decembar 2014

Muzičko-scenski spektakl „Stojte galije carske“ u režiji Ivane Žigon, prvakinje Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, osvojio je glavnu nagradu “Zlatni vitez”, na istoimenom festivalu održanom u Moskvi.
Nagrada za muzičko-scenski spektakl, napravljen u slavu i sećanje na žrtve Velikog rata, priznatoj glumici je uručena u prisustvu ruskog patrijarha Kirila i reditelja Nikite Mihalkova, 6. decembra u Hramu Hrista Spasitalje, dan uoči 100 godišnice Kolubarske bitke, navedeno je u saopštenju koje je medijima dostavila predstavnica za odnose s javnošću tog projekta Olivera Živković.
U obrazloženju žirija za dodelu ovog priznanja, naglašeno je da je Ivana Žigon imala veliku otežavajuću okolnost, zato što je ovo peta nagrada "Zlatni Vitez" koja stiže u njene ruke, u različitim kategorijama kao što su gluma, scenario, režija dokumentarnih filmova i predstava.
Rečeno je i da ih u toku višegodišnjeg postojanja tog međunarodnog festivala, do sada, ovoliko ima samo još Nikita Mihalkov.
Scensko-muzički spektakl "Stojte, galije carske", premijerno je izveden 17. septembra ove godine u Velikoj dvorani Sava centra, povodom stogodišnjice od početka Velikog rata.
U multimedijalnoj formi – sa igranim i pevanim scenama uživo, video-projekcijama dokumentarnih materijala i fotografija, predstavljena je tragična i pobedonosna priča o Srbiji u Prvom svetskom ratu.
Zlatni vitez je danas veliki kulturni pokret koji okuplja stvaraoce iz svih oblasti umetnosti, pre svega iz slovenskih zemalja, ali i iz celog sveta, oko devize: “Za moralne ideale i za uzdizanje čovekove duše“.
Zlatni vitez nastao je 1992. godine u Moskvi kao Međunarodni filmski festival. Kasnije su, u okviru njega, osnovani i pozorišni, muzički, likovni i literarni festival.
Pokrovitelji Festivala, od osnivanja pa do danas, su patrijarh Moskovski i cele Rusije, predsednik Ruske federacije i Parlament Rusije.
M.B.