Vesti

OBELEŽEN DVOSTRUKI JUBILEJ BALETA "KO TO TAMO PEVA" - DESET GODINA OD PREMIJERE I 150. IZVOĐENjE

23 decembar 2014

Kultni balet "Ko to tamo peva", odigran je u utorak 23. decembra na Velikoj sceni povodom 150. izvođenja i deset godina od premijere.
Publika u prepunoj sali, nagradila je kompletan ansambl desetominutnim burnim aplauzom i ovacijama.
Predstava, čiji je libreto urađen na osnovu scenarija istoimenog filma Dušana Kovačevića i na muziku Vokija Kostića, u koreografiji i režiji Staše Zurovca, u samom startu dobro je uzdrmala kulturnu javnost.
Naime, u tom trenutku, ona još uvek nije mogla da prihvati činjenicu da se neko „drznuo“ da posle antologijskog filma, snimljenog 1981. godine, a čije su replike odavno postale deo svakodnevnog govora, uradi ni manje ni više nego balet. Ipak, već na premijernom izvođenju, 22. decembra 2004. godine, sve sumnje su otklonjene. Poklonici baletske umetnosti oduševljeno su je prihvatili, a naklonost su joj iskazali i mnogi koji do tada uopšte nisu posećivali baletske predstave.
Atraktivna postava, u kojoj nema glavnih i sporednih uloga, vrhunska muzika bez koje predstava ne bi bila tako posebna, odlična koreografija i režija kroz koju je predstavljen naš mentalitet, samo su neki od detalja koji su baletu „Ko to tamo peva“ odavno obezbedili kultni status.
Zahvaljujući svojoj univerzalnoj niti, predstavu je razumela i zavolela i publika na mnogobrojnim gostovanjima širom sveta.
M.B.

Dramski pisac Dušan Kovačević, koji nije bio u mogućnosti da prisustvuje ovom događaju, poslao je pismo, putem elektronske pošte, v.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejanu Saviću:
Poštovani gospodine Saviću,
Pošto nisam u mogućnosti da večeras budem sa Vama, molim vas da ansamblu baleta "KO TO TAMO PEVA" prenesete moje čestitke i želju da još dugo izvode svoju  predstavu i putuju svojim  baletskim  autobusom  za Beograd!
Takođe Vas molim da prenesete moje čestitke gospodinu Zurovcu!
Do skorog viđenja na nekoj od sledećih predstava,
Srdačno,
Dušan Kovačević