Vesti

OVACIJE "HENRIJU ŠESTOM" NA OTVARANjU FESTIVALA KLASIČNOG TEATRA U ARADU

8 oktobar 2013

Dramski ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu sa predstavom "Henri Šesti" prvi deo, koju je po Šekspirovom delu, postavio Nikita Milivojević, otvorio je u nedelju 13. oktobra, 19. Internacionalni festival klasičnog teatra u rumunskom gradu Aradu.

Na kraju predstave, oduševljena publika u prepunoj sali nagradila je umetnički ansambl desetominutnim stojećim ovacijama.
Tokom boravka u Aradu, zamenik direktora Drame Narodnog pozorišta Dimitrije Ilić uspostavio je kontakte sa upravom Pozorišta klasike „Joan Slavić“. Tom prilikom, između ostalog,  dogovoreno je da uskoro bude potpisan Protokol o saradnji  između dva pozorišta.
Inače, na pomenutom festivalu, do 21. oktobra, učestvovaće i teatri iz Rumunije, Moldavije, Mađarske i Francuske.
Predstava "Henri Šesti" urađena je u koprodukciji sa Fondom „Laza Kostić“ i čuvenim londonskim pozorištem Glob teatar na čijoj sceni je veoma uspešno premijerno izvedena 11. maja 2012. godine u okviru „Kulturne olimpijade“.
Posle Londona i uz redovan repertoar na matičnoj sceni, predstava je učestvovala na značajnim festivalima u zemlji, kao u regionu (Budva Grad teatar u Crnoj Gori, Bitola Šekspir festival u Makedoniji...)
Naslovnu ulogu u ovoj tragikomediji, sa elementima groteske tumači Hadži Nenad Maričić, a u podeli su i Predrag Ejdus (Biskup od Vinčestera, kasnije kardinal), Tanasije Uzunović (Vojvoda od Glostera), Boris Pingović (Vojvoda od Samerseta), Nebojša Kundačina (Lord Talbot), Branko Jerinić (Erl od Vorika), Branislav Tomašević (Erl od Safoka), Slobodan Beštić (Ričard Plantadženet), Aleksandar Srećković (Šarl, kralj Francuske), Pavle Jerinić (Vernon), Bojan Krivokapić (Besit), Jelena Đulvezan (Jovana od Orleana) i muzičari Danica Ilić (frula), Zoran Živković (violina) i Dušan Stojanović (harmonika).
Saradničku ekipu čine Ivana Dimić (dramaturg), Boris Maksimović (scenograf), Marina Medenica (kostimograf), dr Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Amalia Benet (scenski pokret), Bora Dugić (muzika), Ivana Nenadović (asistent reditelja i organizator), Saša Tanasković (inspicijent) i Gordana Perovski (sufler).
Reditelj Nikita Milivojević, koji se odlučio za postavku “Henrija Šestog” zbog aktuelnosti teme u našem vremenu i podneblju (priča o neslozi, razdoru i unutrašnjim borbama za vlast) - uradio je i adaptaciju tog dela praizvedenog 1592. godine.
Komad počinje pogrebom Henrija Petog i vešću o gubitku niza gradova koje su Englezi držali u Francuskoj - prouzrokovanim neslogom velikaša, svađama njihovih pristalica, unutrašnjom razjedinjenošću, licemerjem i vlastoljubljem...
M.B.

Izveštaj sa gostovanja u Aradu, objavljen u "Večernjim novostima", možete pročitati OVDE

Izveštaj predstavnice Fonda "Laza Kostić" Oane Ursulesku možete pročitati OVDE