Vesti

NAGRADA MLADENOVAČKOG FESTIVALA "HENRIJU ŠESTOM" URUČENA NA VELIKOJ SCENI

8 februar 2013

Nagrada za najbolju predstavu na festivalu "Teatar u jednom dejstvu" u Mladenovcu, koju je dobio Šekspirov „Henri Šesti“ u režiji Nikite Milivojevića i izvođenju dramskog ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu, uručena je u petak, 8. februara na Velikoj sceni.

Priznanje je dodeljeno posle završetka te predstave koju je Narodno pozorište uradilo u koprodukciji sa Fondom "Laza Kostić" i "Glob teatrom" iz Londona.
Ispred direkcije Drame, prisutne je pozdravio dramaturg Željko Hubač koji je, između ostalog, podsetio da je ova Šekspirova tragikomedija sa elementima groteske premijerno izvedena u Londonu 11. maja u Glob teatru, u okviru “Kulturne olimpijade” i festivala posvećenog Šekspiru, na kojem je izvedeno 37 produkcija iz 37 zemalja.
On je ukazao da se u viševekovnoj istoriji jednog od najznačajnijih svetskih pozorišta - Glob teatra sa njegove scene nikada nije začuo srpski jezik i napomenuo da je tom prilikom "tu čast, posle svih tih vekova, da prvi izgovori repliku na srpskom jeziku imao prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Predrag Ejdus".
Njemu je, kao jednom od članova glumačkog ansambla, u ime festivala u Mladenovcu, koji je održan od 5. do 10. oktobra 2012. godine, nagradu uručio predsednik saveta festivala Dimitrije Jovanović. 
Odluku o jedinoj festivalskoj nagradi jednoglasno je doneo žiri u sastavu: Vladimir Stamenković, Ana Sofrenović i Vladimir Arsić, a njihovo obrazloženje pročitao je direktor Centra za kulturu u Mladenovcu Nenad Ljubenović.
„Svako suočavanje sa nekim Šekspirovim delom nosi u sebi brojne izazove. Još i više kada ovu scensku adaptaciju „Henrija Šestog“ treba da vide i Englezi na obnovljenoj sceni Glob teatra u sklopu ogromnog, zajedničkog projekta. Uprkos svim ograničenjima, glumci Narodnog pozorišta iz Beograda i Nikita Milivojević, u ulozi adaptatora i reditelja, izgradili su prikladnu pozorišnu priču o večnoj, beskrupuloznoj borbi za vlast, mestimično potkrepljenu i sumornim humorom. U takvom viđenju ovog Šekspirovog komada, ‘hrabrom i jednostavnom’, kako je istaknuto u Londonu, više nije bilo mesta za romantične pasaže koji su autoru verovatno služili kao malo olakšanje pred slikama tih turobnih događaja. No, i tako svedena ova predstava, pokazujući nameru otvorenog, direktnog delovanja na gledaoce, upravo time uspela je da demonstrira i svoj najviši kvalitet“, kaže se u obrazloženju žirija.
U okviru ove svečane ceremonije, pročitano je i pismo u kojem se izvršni producent Glob teatra Tom Birds zahvaljuje ljudima iz Fonda "Laza Kostić" što su "preporučili briljantne srpske umetnike i finansijski pomogli njihovo učestvovanje na Kulturnoj olimpijadi".
- Vaš izbor Nikite Milivojevića i Nacionalnog teatra je bio izvrstan. Srećni smo što smo prihvatili vaš predlog umetnika. Kao što smo očekivali kada smo vam predložili Henrija Šestog, prvi deo Balkanske trilogije, ceo koncept je doživeo ogroman uspeh. Takođe, zahvaljujemo na izložbi „Pozorje Laze Kostića“, koja je doprinela našem snu i dugoročnom planu da sakupimo dokumentaciju o prvim Šekspirovim komadima postavljenim u svetu - navedeno je u pismu koje je pročitao glumac Hadži Nenad Maričić.
Pre početka predstave, u upravničkom salonu, pomoćnik upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Aleksandar Stamatović uručio je buket cveća direktorki Fonda "Laza Kostić" Snežani Spasojević.
Naslovnu ulogu u predstavi tumači Hadži Nenad Maričić, a u podeli su i Predrag Ejdus (Biskup od Vinčestera), Tanasije Uzunović (Vojvoda od Glostera), Boris Pingović (Vojvoda od Samerseta), Nebojša Kundačina (Lord Talbot), Branko Jerinić (Erl od Vorika), Branislav Tomašević (Erl od Safoka), Slobodan Beštić (Ričard Plantadženet), Aleksandar Srećković (Šarl, kralj Francuske), Pavle Jerinić (Vernon), Bojan Krivokapić (Besit), Jelena Đulvezan k.g. (Jovana od Orleana) i muzičari Bora Dugić (frula), Zoran Živković (violina) i Slobodan Prodanović (harmonika).
M.B.