Vesti

Performativno predavanje i Radionica kolektiva „Rimini protokol“ 26. i 27. februara na Sceni „Raša Plaović“

5 februar 2019

Dramaturg Imanuel Šiper iz čuvene nemačke pozorišne trupe „Rimini protokol“ gostovaće 26. i 27. februara u Narodnom pozorištu. 

Prvog dana, na Sceni „Raša Plaović“, s početkom u 20,30 časova, gospodin Šiper održaće performativno predavanje pod nazivom Relacione dramaturgije i inscenirana post-demokratija u tetralogiji „Država 1-4“ kolektiva  „Rimini protokol".

Tokom predavanja, publika će moći da se upozna sa praksom te trupe (https://www.rimini-protokoll.de) kao i sa načinom rada na njihovoj produkciji – tetralogiji „Država 1-4” koja je realizovana u saradnji sa četiri pozorišta i jednim izlagačkim prostorom.  

Imanuel Šiper, dramaturg na velikom broju projekata kolektiva  „Rimini protokol", govoriće o njihovoj praksi i specifičnom pristupu savremenoj izvođačkoj umetnosti. 

U tetralogiji „Država 1-4“ (2016-18),  „Rimini protokol" se fokusira na post-demokratske fenomene kao što su globalna obaveštajna mreža, gradilišta i lobiranje, digitalizacija demokratije i preplitanje struktura globalnih kompanija i politike. 

Za svaki od ovih veoma političkih sadržaja, stvoren je poseban estetski prostor, ali i jedinstven način obraćanja, organizacije i vođenja publike kroz pozorišni događaj. Različite strategije participacije i interakcije stupaju na delo kako bi se stvorilo imerzivno iskustvo. 

Besplatne karte za ovaj događaj mogu da se preuzmu na blagajni Narodnog pozorišta. 

Predavanje će biti održano na engleskom jeziku, uz simultani prevod.

Narednog dana, 27. februara, od 10,30 do 15,30, takođe na Sceni „Raša Plaović“, ugledni gost održaće radionicu pod nazivom „Relacione dramaturgije i strategije interaktivnosti“.

Radionica, koja će biti održana na engleskom jeziku, baviće se različitim dramaturgijama predstavljanja javnosti i pokušaće da ih poveže sa različitim pojmovima koncepta post-demokratije. Takođe, istraživaće se strategije relacionih dramaturgija i različiti oblici interaktivnosti izvođačkog dela. 

Radionica je namenjena studentima pozorišta i izvođačkih umetnosti – gluma, režija, dramaturgija, potom pozorišnim umetnicima, studentima umetničkih škola i studentima društvenih nauka, te umetnicima i stručnjacima zainteresovanim za rad trupe Rimini protokol kao i za participativni pristup pozorištu.

Ko želi da se prijavi za radionicu, neophodno je da na adresu akonstantinovic@narodnopozoriste.rs pošalje svoj kratak CV (do 150 reči) i kontakt podatke. 

 

Biografija Imanuela Šipera

Imanuel Šiper (Imanuel Schipper) je predavač i istraživač na nekoliko univerziteta i umetničkih akademija u Nemačkoj i Švajcarskoj. 

Radi i kao dramaturg čuvenog nemačkog izvođačkog kolektiva  „Rimini protokol" sa kojima je, tokom mnogih godina, razvio savremen pristup radu u oblasti dokumentarnog pozorišta kao intervencije, kao političke „laboratorije mišljenja“. 

Poslednja produkcija Rimini protokola na kojoj je radio kao dramaturg bila je tetralogija o post-demokratskim fenomenima „Država 1-4“. 

Šiperov rad se pozicionira između naučnog istraživanja, predavanja i umetničke prakse. U svom radu analizira pojmove kao što su „teatralnost“, „performativnost“, „dramaturgija“, „predstavljanje“, „recepcija“ i „medijalnost“ – polazeći od studija pozorišta ali probijajući granice i zalazeći u polja dizajna, scenografije i kuratorskog rada. 

Predaje studije performansa i dramaturgije na departmanu za Umetnost i društvene promene u Hambrugu. Član je odbora međunarodne organizacije „Performance Studies international (PSi)”. 

Doktorirao je na temu „relacionih dramaturgija“ na Univerzitetu Leuphana u Luneburgu.