Vesti

Počele probe drame Milovana Vitezovića „U ime oca i sina” u režiji Milana Karadžića

16 novembar 2023

U Narodnom pozorištu u Beogradu počele su probe predstave „U ime oca i sina”, po tekstu Milovana Vitezovića, u režiji Milana Karadžića.

Premijera je planirana za 27. januar 2024. godine na Velikoj sceni.

Dramaturg i autor adaptacije Ivana Dimić, scenograf Boris Maksimović, kostimograf Dragica Laušević, kompozitor Irena Popović i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor) potpisuju se kao umetnički tim novog pozorišnog dela u kom su uloge dodeljene Goranu Šušljiku, Miodragu Krstoviću, Borisu Pingoviću, Nebojši Kundačini, Vladanu Gajoviću, Zlatiji Ivanović, Suzani Petričević, Bojani Stefanović, Zoranu Ćosiću, Bojanu Krivokapiću, Gojku Baletiću i Darku Tomoviću.

Veličanstven i neobičan životni put Svetog Save, od princa Rastka do prvog arhiepiskopa Srpske pravoslavne crkve, inspirisao je mnoge naše umetnike. Istaknuti srpski književnik Milovan Vitezović (1944-2022), posle dugogodišnjeg bavljenja ovom temom, napisao je za Narodno pozorište u Beogradu komad „U ime oca i sina“ o životu Stefana Nemanje i Rastka Nemanjića.

Adaptacija Ivane Dimić stavlja u fokus kasniji period njihovog života tokom koga se okreću duhovnosti i postaju Sveti Simeon i Sveti Sava.

Reditelj Karadžić je podsetio da se u dosadašnjoj srpskoj istoriji, Rastko Sava Nemanjić, između ostalog, izdvaja i kao utemeljitelj duhovne istorije Srba.

„Želeo bih da, na neki način, istaknemo upravo tu njegovu reformatorsku ulogu.  Bez obzira na to što je premijera planirana za 27. januar, na Dan Svetog Save, naša želja i namera je, ne da napravimo svečanu akademiju, nego savremenu dramsku predstavu koja će na pravi način, svojim sadržajem i dramskom snagom, da osvetli tu priču. Ubeđen sam da za tako nešto imamo sasvim dovoljno potencijala. Milovan nam je ostavio u amanet da uradimo ovo delo i drago mi je što smo započeli proces njegove realizacije“, poručio je Milan Karadžić kome će ovo biti treća režija u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Do sada je postavio komade „Govorna mana“ (1997), po tekstu Gorana Markovića i „Suze su OK“ (1999) Mirjane Bobić Mojsilović.

Galerija