Vesti

POVODOM 27. MARTA NARODNO POZORIŠTE ORGANIZOVALO TEATARSKE I MARKETINŠKE PROGRAME

27 mart 2013

Narodno pozorište u Beogradu obeležilo je Svetski dan pozorišta – 27. mart putem raznih teatarskih i marketinških programa koji su imali za cilj popularizaciju pozorišne umetnosti.

Program je počeo u podne akcijom "Otvorena vrata" tokom koje su posetioci, uz medijatora dr Milovana Zdravkovića, mogli da saznaju najosnovnije istorijske podatke o ovom zdanju kulture od nacionalnog značaja, imali su priliku da se upoznaju sa procesom rada, obiđu garderobe, radionice, pozorišni bife...
Tom prilikom, u Muzeju Narodnog pozorišta održan je i susret sa popularnim nemačkim glumcem Aleksandrom Radenkovićem, a njegovi domaćini bili su v.d. direktora Drame Spasoje Ž. Milovanović i Zdravković.
Radenković, tumač naslovne uloge u Šekspirovom "Hamletu" sa kojim će ansambl "Šaušpilhausa" iz Diseldorfa 28. marta gostovati na Velikoj sceni, kazao je da je veoma srećan što mu se ukazala prilika da zaigra u Narodnom pozorištu.
Pred brojnom publikom, Radenković, koji je deo detinjstva proveo u rodnom Novom Sadu, Bačkoj Palanci i Beogradu, a potom se kao sedmogodišnji dečak preselio sa roditeljima u Frankfurt na Majni, govorio je o svom odrastanju, školovanju, ulogama...
On je kazao da je u "Šaušpilhaus", u čijem je angažmanu godinu i po dana, stigao na poziv upravnika te ugledne pozorišne Kuće i reditelja "Hamleta" Stafana Valdemara Holma.
Pre toga, Radenković, koji je diplomirao na Fakultetu za muziku i pozorište „Feliks Mendelson Bartoldi“, bio je član Lajpciškog pozorišta i Nemačkog pozorišta u Hamburgu.
On je najavio da će na kraju ove sezone potpisati ugovor sa Pozorištem "Maksim Gorki" u Berlinu čiji će član biti u naredne tri godine.
Na zahtev jednog od posetilaca Muzeja, izveo je na nemačkom jeziku monolog iz "Hamleta", a taj gest prisutni su pozdravili gromoglasnim apluzom.
U okviru obeležavanja Svetskog dana pozorišta, u foajeu Velike scene prikazana je izložba kostima iz fundusa Narodnog pozorišta, autorke Katarine Grčić, a u holu kod glavnog ulaza bio je postavljen štand sa reklamnim materijalima, kao i plazma ekran na kojem su emitovati spotovi i inserti iz predstava Narodnog pozorišta.
Kostimirane razvodnice i statisti delili su repertoar, flajere i druge promotivne materijale Narodnog pozorišta i njegovog Muzeja ispred glavnog ulaza u zgradu, na balkonu Prve galerije i centralnim punktovima tokom obilaska pozorišta u okviru "Otvorenih vrata".
Na blagajni Nacionalnog teatra, za neke od predstava sa aprilskog repertoara, ulaznice su mogle da se nabave po specijalnom popustu od 50 procenata.
Dan otvaranja Pozorišta nacija u Parizu, 27. mart 1962. godine, proglašen je za Svetski dan pozorišta. Taj datum obeležavaju pozorišta širom sveta, a svake godine se povećava broj institucija koje se priključuju proslavi tog praznika.
Povodom Međunarodnog dana pozorišta tradicionalno se čita poruka koju, na poziv Međunarodnog pozorišnog instituta, uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda.
Poruka se prevodi na više od 20 jezika, čita pred brojnim gledaocima u pozorištima, štampa i emituje u raznim novinama, časopisima, radio i tv stanicama na svim kontinentima.
Ove godine poruku je napisao italijanski dramatičar i dobitnik Nobelove nagrade za književnost, 1997. godine Dario Fo.
M.B.

Poruku Darija Foa možete pročitati OVDE