Vesti

Premijera predstave „Gusar/ Le Corsaire“ u čast stogodišnjice Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu

9 mart 2023

Jubilej stogodišnjice Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu biće obeležen 19. marta (19,30) na Velikoj sceni premijernim izvođenjem predstave „Gusar/Le Corsaire“.

Balet „Gusar/Le Corsaire“, koji će na našoj sceni prvi put biti izveden u integralnoj verziji, pripada opusu starih, grandioznih baletskih produkcija 19. veka i upravo zbog te činjenice predstavlja značajan i veliki poduhvat Baleta Narodnog pozorišta. 

„Odlučila sam se za ovaj naslov iz klasičnog repertoara jer taj balet nije do sada izvođen kod nas što doprinosi ekskluzivnosti u svečanom obeležavanju našeg jubileja. U ovoj predstavi, koja obiluje atraktivnim solističkim i ansambl deonicama, učestvuje veliki broj protagonista. Želela sam da se naš balet predstavi u punom sastavu i pokaže svoju monumentalnost i kvalitet. Kroz rad na ovoj predstavi će se potvrditi naši afirmisani igrači, a oni mlađi će imati priliku da napreduju i razvijaju svoje talente. Nadam se da će ova predstava dugo živeti na radost svih poklonika baletske umetnosti“, kaže umetnička direktorka Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Ana Pavlović.

Naša verzija ovog baletskog spektakla, u koreografiji Bahrama Juldaševa, na muziku Adolfa Adama i grupe kompozitora, biće urađena prema postavkama M. Petipa i P. Guseva.

Publika će imati priliku da uživa u romantičnoj priči o ljubavi i strasti protkanoj intrigama sa orijenta, uz obilje atraktivnih scena i egzotičnih motiva i učešće kompletnog ansambla Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta.

Raskošni kostimi Katarine Grčić Nikolić i grandiozna scenografija Olge Đurđević dodatno će oplemeniti ovu bajkovitu baletsku priču koja će biti izvedena pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović.

Balet Narodnog pozorišta u Beogradu, pre jednog stoleća, 1923. godine, priredio je prvo celovečernje izvođenje dve koreografske jednočinke – „Šeherezada“ i „Silfide“. 

Ovom premijerom započinjemo obeležavanje jubileja stogodišnjice našeg Baleta koji će u sledećih godinu dana biti prožet brojnim događajima (premijerama, retrospektivnim izložbama, edukativnim programima i raznim drugim aktivnostima).