Vesti

Premijerna obnova interaktivne operske predstave za decu „Bastijen i Bastijena“ 20. marta, povodom Svetskog dana pozorišta za decu i mlade i u okviru obeležavanja sedamdesetogodišnjice Saveta Evrope

4 mart 2019

Premijerna obnova interaktivne operske predstave za decu „Bastijen i Bastijena“, pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, u režiji Ane Grigorović, sa novim protagonistima i dramaturško-rediteljskim adaptacijama, biće održana 20. marta (12,00), na Sceni ”Raša Plaović”, povodom Svetskog dana pozorišta za decu i mlade i u okviru obeležavanja sedamdesetogodišnjice Saveta Evrope. 

U podeli su Mina Gligorić / Milica Lalošević (Bastijena), Siniša Radin / Slobodan Živković / Mihailo Otašević (Bastijen), Miloš Milojević / Strahinja Đokić (Kolas), Bojana Bambić (Kolina), Edit Makedonska / Vesna Janssens (Gđa prva violina), Snežana Dragićević / Uroš Jović (Gđa-Gdin druga violina), Aleksandar Popović / Mirko Crnojević (Gdin viola), Siniša Jovanović / Jasmina Vrbanić (Gdin-Gđa violončelo), Duško Nenadović / Marija Lazić (Gospodin/ Gđa oboa) i Nevena Živković/ Nada Matijević (Gđa klavir).

Scenografiju je kreirala Jasna Saramandić, a kostime Katarina Grčić.

„Bastijen i Bastijena“ je interaktivna predstava za decu i kao jedno od prvih Mocartovih operskih dela idealna je za upoznavanje mlade pozorišne publike sa operom. 

Bastijen i Bastijena igraju ljubavne igre koje im smišlja Kolas, a da bi proverili svoju ljubav koriste čak i društvene mreže koje ih podjednako zbližavaju i udaljavaju. U toj igri učestvuje i Kolina koja sa publikom posmatra predstavu i otkriva im tajne opere...

Adaptacija libreta radi približavanja zapleta deci i mladima, kao i ubacivanje edukativnih delova kroz novi lik Koline imaju za cilj da na zanimljiv način upoznaju najmlađu publiku sa ovim pozorišnim žanrom. 

Interakcija sa publikom odigravaće se kroz predstavu, ali i nakon nje, kroz razgovor sa autorima koji će moderirati članovi tima projekta „Mali pozorišni eksperti“, a koji će takođe edukovati mlade i pokušati da im približe ovaj žanr. 

Opera „Bastijen i Bastijena“ premijerno je izvedena 15. maja 2016. godine na Sceni „Raša Plaović“. 

Povodom premijerne obnove ove predstave, u foajeu Druge galerije, u ponedeljak 18. marta održana je konferencija za novinare.

Upravnica Ivana Vujić najavila je da ovom predstavom započinje nova programska linija Narodnog pozorišta koja podrazumeva obnove ili premijerna izvođenja kamernih opera, u okviru kojih će, osim članova ansambla Opere, biti uključene i kolege iz sektora Drame.

Ona je podsetila da je „Bastijen i Bastijena“, inače jedna od najkraćih Mocarovih opera, nastala kada je slavni kompozitor imao samo 12 godina, a naručio ju je doktor iz Beča Franc Mesmer 1768. godine.

Upravnica je izrazila veliko zadovoljstvo što su ulaznice za premijernu obnovu, kao i za prvu reprizu, 24. marta, rasprodate.

Najavila je da su i u toku pregovori da opera „Bastijen i Bastijena“, tokom ove godine, gostuje u Srpskom kulturnom centru u Parizu, potom u Dečijem muzeju u Beču, kao i u Istanbulu, zajedno sa Konjovićevom „Koštanom“.  

Načelnik Odeljenja za međunarodnu saradnju i evropske integracije u kulturi Jagoda Stamenković izjavila je da je operaBastijen i Bastijena“ uvrštena  u program obeležavanja sedamdesetogodišnjice Saveta Evrope (SE). 

„Ove godine, SE, kao najstarija evropska institucija, slavi 70 godina svog postojanja. Srbija je uključena zajedno sa 47. zemalja, koliko u ovom trenutku SE ima članica, u program proslave. Na poziv da neka od naših ustanova ili nekih naših programa bude reprezent, odnosno predstavnik i dobije logo SE, jedna od prvih ideja, kada smo se konsultovali sa upravom Narodnog pozorišta, bila je da to, upravo, bude ova predstava, zato što je posvećena deci“, objasnila je gospođa Stamenković.

Prema njenom mišljenju, s obzirom na to da SE u svom širokom programu ima očuvanje demokratskih sloboda, ljudskih prava, kao i prava dece, zajednički je procenjeno da je ovo jedan veoma dobar program koji Srbiju može predstaviti na vrlo visokom nivou.

Direktorka Opere Jasmina Trumbetaš Petrović zahvalila je Ivani Vujić na velikoj požrtvovanosti i zalaganju istakavši da se u prethodnih nekoliko meseci, koliko obavlja funkciju upravnice, „pokazala kao jedan dobar menadžer koji prepoznaje ideje, zahteve i puteve kojima Narodno pozorište treba da ide“.

„Ona je to prepoznala i kada je reč o Operi. Mnogo toga je uradila za ovo kratko vreme i ja sam joj veoma zahvalna. Ovom predstavom želeli smo da posvetimo pažnju najmlađoj publici. S obzirom na to da se sve velike operske kuće u svetu bave najmlađima, decom i omladinom, i mi smo operom Bastijen i Bastijena želeli da stanemo u korak zajedno sa njima. S tom predstavom započećemo saradnju i edukaciju sa mladima, odnosno najmlađim ljudima, od dve do 12 godina“, najavila je Jasmina Trumbetaš Petrović.

Ona je pohvalila rediteljku Anu Grigorović istakavši da se potrudila da na „pitak, pristupačan način, prijemčiv za decu, uradi režiju i na sjajan način približi deci slavnog Mocarta“.

Jasmina Trumbetaš Petrović je dodala da je u obnovljenoj postavci opere, osim uvođenja Koline, čiji lik će tumačiti glumica Bojana Bambić, novina i to da će zajedno sa solistima, nastupiti i članovi Orkestra Narodnog pozorišta, kao i polaznici Operskog studija „Borislav Popović“.

Premijenoj obnovi će, kako je najavljeno, prisustvovati i mladi iz programa „Mali pozorišni eksperti“, namenjenog za decu uzrasta do 12 godina.

Rukovodilac tog projekta Ana Konstatinović objasnila je da je cilj programa razvoj dečjih interesovanja za pozorište, uspostavljanje navike odlaženja u pozorište i bolje razumevanje pozorišta.

Ona je kazala je da će posle predstave biti održan razgovor sa autorima u kojem će aktivno učestvovati i polaznici projekta „Mali pozorišni eksperti“.

Konstatinović je najavila da je u planu da pomenuti projekat od jeseni, osim u Operi, počne da se razvija i u druga dva sektora Narodnog pozorišta – Drami i Baletu.
M.B.  

NAPOMENA:
Predstava traje 50 minuta.
Cena ulaznice (sa popustom), u zavisnosti od kategorije mesta, iznosi 240 i 150 dinara. 
Marketing Narodnog pozorišta - kontakt osoba: Gordana Dragićević, 011 2626 566