Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA ODRŽANO VEČE S GLUMCEM MIŠOM JANKETIĆEM

11 maj 2011

U okviru ciklusa „Susreti“, 11. maja u Muzeju Narodnog pozorišta, održano je veče sa dramskim umetnikom Mihailom Mišom Janketićem.

Tokom, skoro, dvočasovnog razgovora, koji je više podsećao na monodramsku predstavu nego na klasičan dijalog sa moderatorom Slavkom Milanovićem, Janketić je pričao o svojim počecima u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, s posebnim osvrtom na prvu ulogu – Trećeg glasnika u Šekspirovom “Ričardu Trećem” koji je u režiji Mate Miloševića premijerno izveden 21. januara 1961. godine.
Poseban segment odnosio se i na čuvenu predstavu Dragoslava Mihajlovića “Kad su cvetale tikve” u režiji Bore Draškovića, premijerno izvedenu 1969. godine, a koja je posle samo nekoliko igranja “skinuta” s repertoara JDP – a po Titovom naređenju. U ovom komadu, Janketić je igrao jednog od glavnih junaka, boksera Ljubu Šampiona, a zbog te uloge, kako bi mogao u potpunosti da “uđe” u nju, rekao je da je punih devet meseci trenirao boks.
Takođe, govorio je, sa velikim pijetetom, o svojim profesorima Jozi Laurenčiću i Josipu Kulundžiću, kolegama Milošu Žutiću, Milivoju Živanoviću, Ljubi Tadiću, Risti Šiškovu...
Kao svoje veoma značajne pozorišne uloge, izdvojio je dve iz iste predstave. Reč je o glavnim junacima Sartrovih “Prljavih ruku”, mladom revolucionaru Igou, koga je igrao na početku karijere, i šefu partije Odereru, čiji je lik tumačio pre desetak godina. 
Govorio je i o svojim brojnim ulogama u televizijskim dramama, ali i o tome zašto je tako malo igrao na filmu. Objasnio je da mu je nekadašnji upravnik JDP – a Milan Dedinac ponudio mogućnost da bira da li kao glumac želi da svoju karijeru gradi na filmu ili teatru. Janketić je rekao da se nije mnogo dvoumio, odlučio se za pozorište i, kako je ocenio, nije pogrešio.
Osvrnuo se i na rad u Narodnom pozorištu s posebnim akcentom na ulogu doktora Stokmana u Ibzenovom “Neprijatelju naroda” u režiji, takođe, Bore Draškovića.
Tokom susreta, publika je priznatog dramskog umetnika nekoliko puta prekidala aplauzom, a dlanove nije štedela ni na kraju ovog, kako je neko iz gledališta ocenio, performansa, koji je završen insertom iz predstave “Mileva Ajnštajn”, po tekstu i u režiji Vide Ognjenović, u kojoj je Janketić tumačio lik profesora Vebera.
Janketić je rođen u Novom Sadu 24. maja 1938. godine. 
Završio je Prvu mušku realnu gimnaziju.
Glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju 1962. godine.
Brojne i značajne uloge ostvario je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Narodnom pozorištu, Zvezdara teatru, Pozorištu Slavija, Pančevačkom teatru, Kraljevskom crnogorskom pozorištu, Zetskom domu...
Veliku popularnost donele su mu uloge u TV serijama “Nepokoreni grad”, “Brisani prostor”, „Sivi dom“, „Bolji život“, „Srećni ljudi“, „Porodično blago“, „Stižu dolari“...
Igrao je u filmovima „San“, „Kako su se voleli Romeo i Julija“, “13. jul”, “Šta se zgodi, kad se ljubav rodi”, „Svadba“, “Vukovar, jedna priča”...
Dobio je više od 40 nagrada, uključujući i onu najznajačniju – “Dobričin prsten”, za životno delo, odnosno celokupno pozorišno glumačko ostvarenje.
M.B.