Vesti

U Muzeju Narodnog pozorišta otvorena izložba „Nikola Mitić – bariton 20. veka“

27 novembar 2018

Povodom 80. rođendana nekadašnjeg prvaka Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, čuvenog srpskog baritona Nikole Mitića, 27. novembra u Muzeju NP, otvorena je izložba „Nikola Mitić – bariton 20. veka“, autora Dragana Stevovića. 

Vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta Ivana Vujić pozdravila je okupljene i napomenula da ima veličanstvenu mogućnost da čestita rođendan vrhunskom baritonu Nikoli Mitiću koji je proveo 40 godina rada i života na sceni Narodnog pozorišta. 

"To je veliki umetnik i želim da mu poželim još 150 godina života i radosti. Čestitam mu rođendan i želim da ga poljubim jer beskrajno poštujem operske umetnike. Otići ću stvarno da ga poljubim jer poljubac na daljinu nije ništa" kazala je Vujić. 

Jasmina Trumbetaš Petrović, direktorka Opere Narodnog pozorišta takođe je poželela srećan rođendan gospodinu Mitiću, koji je iz zdravstvenih razloga bio sprečen da prisustvuje otvaranju izložbe.  

"Ovo je divna prilika da se setimo velikog umetnika. Mitić se prvi put pojavio na sceni Narodnog pozorišta u februaru 1964. godine u ulozi Valentina. Mitić je bio bariton sa velikim rasponom glasa, markatne pojave, ubedljiv glumački i pevački na sceni" kazala je Trumbetaš Petrović i dodala da je bila privilegovana mogućnošću da se pojavi na sceni zajedno sa Mitićem. 

"Kada sam bila neafirmisana pevačica u Operskom studiju koji je vodio Mitić, provela sam divne časove sa njim učeći kako da glumim i pevam na sceni. Kako moj glas da dopre do publike" kazala je Trumbetaš Petrović i naglasila da joj se 2001. godine ukazala prilika da  debituje na sceni Narodnog pozorišta upravo sa Nikolom Mitićem. 

Dirigent Dejan Savić, prisetio se vremena provedenog u društvu slavnog baritona. 

"Nikada neću zaboraviti operu "Rigoleto" koja je izvedena na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 19. januara 1993. godine. Nikola Mitić je na samosvojstven način oživeo Rigoleta na sceni. Kazao mi je nakon predstave da sam žurio na određenim mestima i da ga nisam dovoljno pratio" kazao je Savić i napomenuo da je Nikola Mitić sa uspehom pevao na sceni Narodnog pozorišta 19 godina nakon odlaska u penziju. 

Autor izložbe Dragan Stevović rekao je da je zajedno sa Mitićem napravio 25 opera u audio formatu.

"Nadam se da će bar neki od tih 25 naslova jednom ugledati svetlost dana i makar sačuvati u audio formatu" kazao je Stevović i, potom, podelio događaj sa okupljenima koji se dogodio u kući slavnog baritona.  

"Otišao sam kod Nikole Mitića da ga informissem o nameri da napravi izložbu povodom njegovog 80. rođendana, a on mi je kazao "Sine, koga to interesuje". Nikola je ono što je imao da kaže ljudima, kazao na sceni. Bio je jedan od omiljenih prvaka Narodnog pozorišta", istakao je Stevović.  

Primadone Opere Narodnog pozorišta u penziji soprani Milka Stojanović i Radmila Bakočević takođe su prisustvovale otvaranju izložbe u Narodnom pozorištu.

Milka Stojanović je ocenila da Nikola Mitić nije bio pevač 20. veka, već umetnik i bariton za sva vremena. 

"Imao je svoj san i tom stazom svog sna je išao sve vreme tokom svoje karijere. Njegovu umetnost krasila je strast, predanost, ljubav i pripadanje do kraja. Umetnik, koji postigne ovakve visine, za njega muzika mora da bude alfa i omega njegovog postojanja. Nikola je imao iskonsko poštenje, i kao čovek i kao umetnik, što je jedna zaboravljena vrlina u ovom vremenu. Nikola, hvala ti što postojiš" poručila je Milka Stojanović. 

Radmila Bakočević se prisetila gostovanja u Rejkjaviku gde su dame, kako je kazala, bile očarane Nikolom i zvale su ga "bjutiful" Niki. 

"Sve ih je Nikala očarao, i kao umetnik i kao ličnost. Divno smo se slagali i iskreno, od srca, čestitam mu rođendan i želim mu sve najbolje, njemu i njegovoj deci." kazala je primadona Bakočević.  

Slavni umetnik, rođen 27. novembra 1938. godine u Nišu, posle završetka srednje škole, postao je član Hora RTB i upisao Muzičku akademiju, odsek za solo-pevanje. 

Kao veoma perspektivan, posle prvog semestra, postaje solista Opere Narodnog pozorišta, a posle godinu dana (1964) njen najmlađi prvak. 

Debitovao je u ulozi Valentina u Gunoovom „Faustu“. Ubrzo posle toga slede pozivi za gostovanje u zemlji i inostranstvu - u Austriji, Francuskoj, Belgiji, Španiji, Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, SAD, Turskoj i SSSR. 

Oblog pastoznog glasa, ujednačenog u celom registru, muzikalan, glumački stabilan i ubedljiv, Mitić je dugo godina bio jedan od vodećih jugoslovenskih baritona, a naročito se isticao kao tumač glavnih baritonskih uloga u Verdijevim operama. 
Posebno upečatljive kreacije ostvario je kao Figaro, Rigoleto, Luna, Onjegin, Magbet, Jago, Nikola Šubić Zrinjski, Simon Bokanegra...

Mitić pripada onoj grupi pevača koja, pored precizno vokalno izrađene uloge, podjednaku pažnju poklanja scenskoj interpretaciji. Pevao je sa Kabalje, Ričareli, Mofo, Baltsom, Bergoncijem, Domingom, Karerasom, Gedom...

Pored operskog, negovao je i koncertni repertoar. Učestvovao je u izvođenjima vokalno-orkestarskih dela Baha, Bartoka, Britna, Forea, Hendla, Stravinskog, Baranovića, Papandopula...

U želji da pomogne mladim pevačima, 1992. godine, postao je pedagog Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu. 
M.B.