Vesti

U MUZEJU NP OTVORENA IZLOŽBA "LjILjANA DRAGOVIĆ - POLA VEKA U TEATRU"

29 mart 2013

Izložba "Ljiljana Dragović - pola veka u teatru", autorke Mirjane Odavić, otvorena je u ponedeljak 1. aprila u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

U ime Kuće, prisutne je pozdravio kustos Muzeja Dragan Stevović, a potom je reč preuzeo scenograf i kostimograf Miodrag Tabački koji je i otvorio izložbu.
- Posmatrajući Liline rezultate, ono što bih ja, kao kolega i savremenik, izdvojio kao poseban kvalitet je ta fantastična sinhronizacija svega onoga što nju u kostimografiji interesuje i na čemu ona radi. Tu, pre svega, mislim na briljantne skice, nepogrešiv kolorit i delikantnu stilizaciju i psihologizaciju kostima koji su u funkciji igre i predstave. Ona je apsolutno jedna od najfantastičnijih kostimografa koji sve postigne, a da ništa od toga ne prevagne, ne zasmeta i ne postane samo sebi svrha - kazao je gospodin Tabački.
Na izložbi, koja će trajati do sredine maja, predstavljeni su kostimi iz predstava "Nabuko", "Gospođa ministarka", "Aida", "Oblomov", "Pepeljuga", "Hrvatski Faust", "Mefisto", "Prosjačka opera", "Boris Godunov", "Tri sestre", "Kanjoš Macedonović", "Knez Pavle", "Arsenik i stare čipke", "Tartif", "Jegorov put", "Boemi", "Višnjik", "Poljubi me, Kejt", "Falstaf", "Don Karlos", "Seobe", "Kad su cvetale tikve"...
Izložba je ostvarena u saradnji sa Muzejem pozorišne umetnosti Srbije.
Ljiljana Dragović, slikar i kostimograf osobenog, izvornog stilskog izraza, jedna od naših najangažovanijih, najvrednijih i najuspešnijih kostimografa, posvetila je pozorištu punih pet decenija svog života i rada. Njeno ime vezuje se za više od 200 pozorišnih ostvarenja u gotovo svim teatrima u Beogradu, ali i van njega. Radila je širom Srbije, Crne Gore, ali i na prostoru bivše Jugoslavije.
Njen doprinos, kao autor kostima, nije mali ni na filmu ni na televiziji. U okviru filmske umetnosti potpisala je kostime za 11 filmova, među kojima su i "Dorotej" i "Kosovski boj", za koje je dobila Zlatnu arenu na Pulskom festivalu. Na televiziji je bila kostimograf u više od 150 emisija dramskog i kulturno – zabavnog programa.
Prema rečima prof. Branislava Stajevića, gospođa Dragović je uspela da, kroz svoj veoma bogati stvaralački opus, sa ogromnim talentom i širokim humanističkim obrazovanjem, vizuelno opredmeti kroz kostim čitav dijapazon ideja.
- Kostimografija u njenoj interpretaciji prevazilazi vremensko ograničenje u kome se odvija predstava ili film, prenoseći u trajno sećanje publike slike istorijske epohe, psihologiju ličnosti i dramaturški sadržaj dela. Kreacija za nju nije isključivo estetski čin, već je njen smisao daleko širi kao delovanje na obrazovanje i direktnu komunikaciju, ponekad veoma komplikovanog sadržaja literarnog predloška, na publiku svih nivoa obrazovanja i životne dobi - ocenio je gospodin Stajević.
U periodu od 2001. do 2007. godine, bila je i profesor na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, predajući dva predmeta: ''Scenski kostim'' i ''Istoriju kostima'', izvevši na put četiri generacije mladih kostimografa.
Za svoj rad u oblasti kostimografije dobila je mnogobrojne nagrade i pohvale, među kojima su i dve Sterijine (1992. i 2001), Nagrada za životno delo (1996), nekoliko Godišnjih nagrada Narodnog pozorišta...
Gospođa Dragović smatra da kostim nije samo parče krpe, nego refleks psihologije ličnosti koja ga nosi.
- Zato uvek naglašavam da se kostimograf ne bavi samo vremenom, nego i psihologijom ličnosti! - kaže Ljiljana Dragović koja je diplomu akademskog slikara stekla 1962. godine.
M.B.