Vesti

UČESNICI MEĐUNARODNE TRIBINE POSETILI ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE VIMINACIJUM

25 mart 2012

Gosti Narodnog pozorišta, učesnici tribine „Mogućnost međunarodne saradnje nacionalnih operskih i baletskih kuća u uslovima ekonomske krize“ obišli su u nedelju 25. marta arheološko nalazište Viminacijum.

Grupu uglednih gostiju, u kojoj su bili direktori, reditelji i dirigenti teatara iz Ukrajine, Hrvatske, Italije.., a koje je predvodio upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović, dočekao je i pozdravio gospodin Miomir Korać, direktor Viminacijuma koji se na čelu tog arheološkog lokaliteta nalazi od 2000. godine.
Tokom višečasovne posete, Korać i predstavnici Viminacijuma detaljno su ih upoznali sa sadržajem lokaliteta na kojem se nalaze ostaci najvećeg grada rimske provincije Gornje Mezije koja je obuhvatala prostor današnje centralne Srbije.
Osim mauzoleja, nekropole sa grobovima, fresaka iz kasnoantičkog perioda, nekoliko skeleta, terma, akvadukta,... posetioci su mogli da vide i ostatke rimskog amfiteatra, dimenzija 135x128 metara, koji je imao 12.000 sedišta.
Takođe, bili su u prilici da, u tunelima iskopanim ispod grobnica, vide njihovu unutrašnjost, oslikanu freskama za koje arheolozi tvrde da su među najlepšim i najbolje očuvanim delima te vrste.
Viminacijum, koji se nalazi u blizini Starog Kostolca, 12 kilometara od Požarevca, osnovan je u prvom veku nove ere, a uništen u 5. veku najezdom Huna.
U vreme procvata bio je jedan od najvećih rimskih gradova na Balkanu. Imao je između 35 i 48 hiljada stanovnika, što ga je prema današnjim merilima činilo gradom veličine Beograda. Gotovo da nije bilo rimskog imperatora koji nije boravio u Viminacijumu. Bio je glavno uporište prema Trakiji i Dakiji, iz koga je operacije protiv Dačana vodio i car Trajan. U više navrata u Viminacijumu je boravio i car Konstantin, a Filip Arajebljanin je tu kovao srebrni i zlatni novac.
Viminacijum je bio jedan od najznačajnijih legijskih logora na Dunavu, a izvesno vreme i glavni grad pomenute rimske provincije Gornje Mezije, koja je osim velikog dela Srbije, obuhvatala severnu Makedoniju i deo severozapadne Bugarske. Pod Hadrijanom je stekao status municipija, grada sa visokim stepenom autonomije koja podrazumeva i nezavisnu gradsku upravu. Za vladavine Gordijana Trećeg postaje kolonija rimskih građana i dobija pravo na kovanje lokalnog novca. U okvirima rimske uprave, imao je najveći status koji jedan grad može da dosegne. Viminacijum je bio sedište episkopa u četvrtom veku. Atilini Huni razorili su ga 441. godine, a obnovljen je kao vojno utvrđenje 535. godine, za vreme vladavine Justinijana Prvog.
Viminacijum se gasi dolaskom Slovena. Lokalitet je otkriven početkom tridesetih godina 20. veka.
Tribina „Mogućnost međunarodne saradnje nacionalnih operskih i baletskih kuća u uslovima ekonomske krize“ održana je u subotu 24. marta u Muzeju Narodnog pozorišta.
M.B.