Vesti

USPEH MAESTRA DEJANA SAVIĆA U ITALIJI

12 novembar 2016

U čuvenom pozorištu "Karlo Goldoni" iz 18. veka, u italijanskom gradu Livornu, juče je gala predstavom Volfganga Amadeusa Mocarta "Čarobna frula" otvorena nova operska sezona. Čast da se kao dirigent na ovom naslovu pojavi pred prepunom salom oduševljene publike, stručnjaka i pripadnika muzičke industrije iz cele Italije i mnogih susednih zemalja, pripala je istaknutom srpskom muzičkom umetniku, dirigentu Dejanu Saviću.
Naš maestro je rukovodio sjajnim izvođenjem zahtevne i složene Mocartove partiture, u čijoj realizaciji su učestvovali uglavnom mladi ali već uveliko afirmisani vokalni umetnici iz Italije, drugih evropskih država, ali i Južne Amerike.
Uz učešće malog ali zvučnog i disciplinovanog Gradskog hora, muzičku podlogu predstavi ja dao jedan od najboljih italijanskih instrumentalnih ansambala, regionalni Orkestar Toskane, sa sedištem u Firenci.
S obzirom da je produkcija realizovana uz učešće regionalnih institucija kulture cele Toskane, nakon Livorna ova predstava će se prikazivati u pozorištima u Pizi, Luki i na letnjem fetivalu u Trapaniju na Siciliji.
Posebnu draž izuzetno atraktivnoj i originalnoj vizuelnoj strani spektakla dala je okolnost da je reditelj, kostimograf i scenograf ovog Mocartovog remek - dela proslavljeni britanski pozorišni stvaralac Lindzi Kemp, umetnik koji već skoro dve decenije živi upravo u Livornu, našoj publici drag i dobro poznat po svojim briljntnim i nesvakidašnjim nastupima na BITEF-u, gde je  u više navrata pobrao niz nagarada i priznanja.
U razgovoru sa g. Markom Leoneom, generalnim direktorom pozorišta "Karlo Goldoni", bilo je reči o mogućnostima saradnje dva pozorišta u oblastima dramske i operske produkcije, a domaćin je iskazao i veliko interesovanje za baletske predstave Narodnog pozorišta, koje u Livornu i celoj Toskani publika nema često priliku da vidi, a veoma su tražene i popularne.
G. Savić je ukazao domaćinima na podatak da je Pjetro Maskanji, veliki italijanski kompozitor i dirigent, inače rođen i ceo svoj životni i radni vek proveo u Livornu, 1922. godine boravio u Beogradu, kojom prilikom je dirigovao u tek ustanovljenoj Operi Narodnog pozorišta upravo svoje najznačajnije delo, Kavaleriju Rustikanu.
V.d. upravnika Narodnog pozorišta je obećao da će po povratku Muzeju i Institutu Pjetra Maskanjija u Livornu iz arhiva Narodnog pozorišta dostaviti podatke i materijalne artefakte u vidu plakata, programa i fotografija, o ovom jednom od najzanačajnijih gostovanja jednog stranog umetnika u istoriji naše Opere.