Vesti

Centar za kulturu Rakovica 17. maja gostuje s dramom Ljubomira Rankovića „Slike iz života vladike Nikolaja – monah Tadija“

10 maj 2018

Centar za kulturu Rakovica gostovaće 17. maja (20,30) na Sceni „Raša Plaović“ s dramom Ljubomira Rankovića „Slike iz života vladike Nikolaja – monah Tadija“, u režiji Vladimira Lazića.

Naslovnu ulogu tumači Boris Pingović, a u podeli su i Snežana Savić (Katarina Velimirović), Nenad Stojmenović (Grigorije Božović, Herman Nojbaher, Ljubomir), Predrag Miletić (Svetozar, Patrijarh G. Dožić, M. Stojadinović) i Marija Krulj (Nadežda Nada Adžić).

„Drama protođakona dr Ljubomira Rankovića „Monah Tadija“ zasnovana je na prilježnom i sistematskom istraživanju dokumentarne građe, na izuzetnom poznavanju dela Vladike Nikolaja Velimirovića, ali i na prefinjenom osećaju za dramsku akciju, koja podrazumeva i maštovitu kompilaciju istorijske i pseudoistorijske građe, koja pak proizilazi iz pišćeve mašte. Upravo te „konstruisane“ dramske situacije i dijalozi likova u njima, kroz koje se, u pozorišnom smislu, najatraktivnije može tumačiti kompleksan karakter glavnog junaka, bili su u našem fokusu kao provokativni fragmenti za adaptaciju”, kaže reditelj Lazić i naglašava da je bavljenje harizmatičnom ličnošću i biblijski bogatim i uzbudljivim životom vladike Velimirovića predstavljalo višestruki izazov, ne samo za njega, nego i za glumački ansambl.

Scenografiju i kostime uradila je Svetlana Zojkić.

Predstava je premijerno izvedena 19. septembra prošle godine u okviru duhovnih svečanosti „Put u duhovnost“.
M.B.