Vesti

Glumcu Narodnog pozorišta u Beogradu Milošu Đorđeviću uručena bijenalna Nagrada „Ljubinka Bobić“

10 novembar 2018

Bijenalna glumačka nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije - „Ljubinka Bobić“ za 2017. godinu, uručena je 10. novembra glumcu Narodnog pozorišta u Beogradu Milošu Đorđeviću.

Na svečanosti, održanoj na Sceni "Raša Plaović", posle izvođenja predstave „Sumnjivo lice“, priznanje, koje mu je pripalo za uloge Alekse Žunjića u predstavi "Sumnjivo lice", po tekstu Branislava Nušića, u režiji Andraša Urbana i produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Rubeole u predstavi „Udaj se muški", po tekstu Dunje Petrović, u režiji Marije Lipovski i produkciji Centra za interaktivnu umetnost Beograd, primio je iz ruku svoje koleginice i predsednice žirija Olge Odanović.

Petočlani žiri, u kojem su bili i Rada Đuričin, Dušanka Glid Stojanović, Goran Jevtić i Irfan Mensur, razmatrao je 13 nominovanih glumačkih ostvarenja, a odluku je doneo većinom glasova.

U konkurenciji za nagradu bila su glumačka ostvarenja u oblasti komedije, premijerno izvedena u Srbiji, u periodu od 1. septembra 2015. do 31. avgusta 2017.godine.

Nagrada “Ljubinka Bobić” ustanovljena je 2005. godine, u znak sećanja na znamenitu glumicu – znamenitu po sposobnostima da ulogu oplemeni uzbudljivim detaljima, da igri obezbedi elemente novog na planu pokreta, mimike i dikcije, na polju komičkog i komedije uopšte.

Dodeljuje se svake druge godine (za period 1.7.2005. - 31.8.2007. – Nagrada nije dodeljena) glumici ili glumcu za ulogu koja mora biti tragalačka, inovativna i koja se može označiti kao sasvim nova smernica glumačkog izraza na polju komedije.

Nagrada se sastoji od plakete u bronzi sa likom Ljubinke Bobić (rad Marine Nićiforović), unikatne diplome na pergamentu (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića) i novčanog iznosa.

Dosadašnji dobitnici su Jelisaveta Seka Sablić, Anita Mančić, Daniel Sič, Goran Jevtić i Olga Odanović.

Dodelu Nagrade „Ljubinka Bobić“ pomažu Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.