Vesti

ODRŽANA PROMOCIJA NOVOOTKRIVENE RADIO DRAME O DRAŽI MIHAILOVIĆU

1 jun 2011

U okviru ciklusa „Promocije“, u petak 3. juna u Muzeju Narodnog pozorišta, javnosti je predstavljena novootkrivena radio drama o Dragoslavu Draži Mihailoviću.

Promocija ove radio drame anonimnog autora, producirane u Sjedinjenim Američkim Državama 1942. godine, ujedno je predstavljala i njeno prvo emitovanje u Srbiji. U pitanju je izmišljena priča, u trajanju od 15 minuta, o tome kako su žene pomogle odredima Draže Mihailovića da napadnu i oslobode Kruševac. Radio dramu je u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu pronašao, a potom i otkupio, dr Dragoljub Pokrajac.
Na početku drame čuje se glas spikera američkog radio programa koji kaže da će se emisija čuti na kratkim talasima po celoj Evropi. U narednom segmentu, objašnjava se kompleksnost mnogih ratnih filmova, gerilski rat i hrabrost naroda koji se bori protiv okupatora. Takođe se naglašava kako se malo zna o tome šta se dešava u okupiranoj Jugoslaviji, a potom spiker kaže da u nastavku programa sledi priča o Draži Mihailoviću i četnicima koji se junački suprotstavljaju nacističkoj Nemačkoj.
Radio drama počinje razgovorom dvojice nemačkih vojnika. Oni se nalaze na teritoriji koju kontrolišu Mihailovićeve jedinice. Oko njih mrtva tišina. Prvi vojnik kaže kako su Srbi slabi borci, nikakvi. Oseća se da to govori samo zato da bi ohrabrio sebe. Drugi vojnik je realniji. Zna da su Dražini četnici opasni i da mogu da iskrsnu iza prvog žbuna. Neprijatnu tišinu prekida iznenadni napad neke četničke jedinice koji unosi pravu paniku među nemačke vojnike... Prema zamisli scenariste, bitka je okončana pobedom snaga Draže Mihailovića uz pomoć čak 5000 žena.
Teatrolog i ugledni pozorišni i radio kritičar Raško Jovanović je ocenio da ova akciona drama ispunjava „sve ono što i danas tražimo od savremenih radio drama“.
- Izbor da se radnja smesti u kruševački kraj možda je slučajan, možda proizvoljan, a možda i nameran. Iz ove današnje vizure, ja to ne mogu da odgonetnem. Inače, tekst je dijaloški struktuiran veoma vešto. Tako nešto se uvek i očekuje od američkog štiva s obzirom da su oni majstori za filmski dijalog. To je slična konstrukcija, s tim što je dijalog na radiju malo teži za oblikovanje. Snimak je zavodljivo precizan i konkretan i ja zaista želim da čestitam ljudima koji su učestvovali u realizaciji – rekao je gospodin Jovanović.
O četničkom pokretu, kao i o pomenutoj radio drami govorili su i dr Dragoljub Pokrajac,  novinar Dragoslav Simić i dopisnik "Politike" iz Vašingtona" Milutin Mišić s kojim je, zahvaljujući kolegama iz IT centra Narodnog pozorišta na čelu s Dejanom Tasićem, uspostavnjena veza putem "skajpa".
Sažetak radio drame “Draža Mihailović” pročitao je glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Boško Puletić.
M.B.