Vesti

Počele probe drame „Očevi i oci“, premijera početkom aprila na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu

6 februar 2023

Prva čitaća proba predstave „Očevi i oci“, po istoimenom čuvenom romanu Slobodana Selenića, u dramatizaciji Kate Đarmati i režiji Veljka Mićunovića, održana je 4. februara.
 
Uloge su poverene Milošu Đorđeviću (Milutin Medaković), Nikoli Rakočeviću (Stevan Medaković), Aleksandru Vučkoviću (Mihajlo Medaković), Vanji Ejdus (Elizabeta Medaković), Vanji Milačić (Rahela Blejk), Seni Đorović (Nanka), Ivi Milanović (Jelena)... 
 
U umetničkom timu su i Zorana Petrov (scenograf), Marija Marković (kostimograf), Nevena Glušica (kompozitor), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor) i Jasna Saramandić (asistent sceografa).
 
Jedan od najznačajnijih romana savremene srpske književnosti „Očevi i oci” Slobodan Selenića (1933-1995), sintetizuje nacionalno iskustvo i uspostavlja racionalan pogled prema korpusu tema koje se najčešće javljaju u promišljanju statusa srpske realne i mitske situacije.
 
„U svakoj dobroj literaturi uvek se nađu neke refleksije u odnosu na današnjicu, a takav je slučaj i ovde. Ono što je za mene svevremeno u Selenićevom romanu, a veoma je važno za dramatizaciju je, zapravo, ta raspolućenost koju sve vreme osećam, kao i neprilagođenost različitostima i široka priča o nasleđu. Nasleđu novih generacija. Identitetskom, ideološkom. Iskopavanju prošlosti koja nas neprestano progoni. Koja se i zloupotrebljava. Ovo je, prema mom mišljenju, jedna duboko intimna i veoma emotivna porodična drama. U tom smislu, kroz predstavu bih, pre svega, želeo da ispričamo priču o prestanku jedne loze”, najavio je mladi reditelj kome će ovo posle Kamijevog „Nesporazuma” (2011), biti druga režija u Narodnom pozorištu u Beogradu.
 
Veljko Mićunović diplomirao je pozorišnu režiju na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi prof. Egona Savina. Na raznim scenama u Srbiji i Crnoj Gori režirao je predstave „Urnebesna tragedija“, „Smrt trgovačkog putnika“, „Gozba“, „Kafka machine“, „Demokratija“, „Radnička hronika“...  
 
Premijera predstave „Očevi i oci“ planirana je 4. aprila na Velikoj sceni.
 
Biće ovo u Narodnom pozorištu prva postavka te Selenićeve tragične porodične sage objavljene 1985. godine.

„Drama u svom repertoaru, kao i prethodne godine, uz izvorno dramske tekstove obraća pažnju i na dramatizacije značajnih romana kao jednako inspirativnu scensku komunikaciju sa publikom. Posle bezmalo četrdeset godina od izlaska romana Očevi i oci i društvenih i političkih preokreta koji su se tokom tog perioda dogodili, sudbine i događaji ovog izuzetnog srpskog romana svakako zaslužuju novo pozorišno čitanje iz ugla pripadnika mlađe srednje generacije, koja će sa sasvim drugačijim iskustvom videti epohu o kojoj je reč“, kaže umetnički direktor Drame Molina Udovički Fotez.


 

Galerija