Vesti

Počele probe Sterijine komedije „Pokondirena tikva” u režiji Ive Milošević

4 april 2024

U Narodnom pozorištu u Beogradu počele su probe predstave „Pokondirena tikva”, po tekstu Jovana Sterije Popovića, u režiji Ive Milošević koja najavljuje da joj je želja da ova postavka korespondira sa sadašnjim osećanjem stvarnosti i da se temelji na senzibilizetu sadašnjeg trenutka.

Premijera je planirana 25. maja na Sceni „Raša Plaović“. 

Dramaturg Molina Udovički Fotez, scenograf Gorčin Stojanović, kostimograf Boris Čakširan, kompozitor Vladimir Pejković i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor) potpisuju se kao umetnički tim ovog pozorišnog dela u kojem su uloge dodeljene Nataši Ninković, Ivi Milanović, Slobodanu Beštiću, Ivani Šćepanović, Aleksandru Vučkoviću, Seni Đorović, Aleksandru Đurici i Draganu Sekuliću. 

„Pored komičkog, Sterija nudi i mračan pogled na život palančana, njihovu filistarsku i kalkulantsku svest. Femu okružuje  prosta i primitivna sredina kojoj se podsmeva i uprkos činjenici da ona svoje skorojevićke pretenzije za boljim životom realizuje na agresivan i neznalački način, postoji nešto tragikomično i apsurdno u njenoj egzistencijalnoj situaciji. Surovost i brutalnost jednog miljea, duhovna skučenost likova i njihova moralna zakržljalost, jesu temelj za izgradnju predstave koja bi kritikovala i podsmevala se svim pojavama unutar miljea i mentaliteta kojim dominira duhovna skučenost i melje pojedinca koji se suprotstavlja tome”, kaže rediteljka Milošević. 

„Želim da naša inscenacija Pokondirene tikve korespondira sa sadašnjim osećanjem stvarnosti i da se temelji na senzibilizetu sadašnjeg trenutka. Želim da se predstava zapita nad mogućnošću promene duboko, vaspitanjem i nasleđem ukorenjene agresije u komunikaciji i delanju kako kod onih koji su stubovi primitivnog zaostalog i netolerantnog u palanačkoj sredini, tako i kod onih koji iz očajanja teže površno shvaćenoj uzvišenoj egzistenciji. Ne želim naivno ironičan bidermajersko prosvetiteljski komad o našoj prošlosti,  već tragikomičan pogled na kontinuitet duha palanke u Srbiji“, poručuje Iva Milošević.  
 
Ovo će biti osma dramska postavka te Sterijine komedije karaktera iz 1838. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Zahvaljujući Mihovilu Logaru koji je komponovao muziku i Hugu Klajnu koji je na osnovu originalnog teksta napisao libreto, „Pokondirena tikva“ se u tri navrata našla i na operskom repertoaru nacionalnog teatra.

Galerija