Vesti

Premijera Nušićeve „Ožalošćene porodice“, u režiji Jagoša Markovića, 19. januara na Velikoj sceni

16 januar 2018

Predstava „Ožalošćena porodica“, po tekstu Branislava Nušića, u režiji i adaptaciji Jagoša Markovića, biće premijerno izvedena 19. januara (19,30) na Velikoj sceni.

U podeli su Saša Torlaković k.g. (Agaton Arsić), Radmila Živković (Simka), Danica Maksimović k.g. (Sarka), Nebojša Dugalić (Proka Purić), Vanja Ejdus (Gina), Aleksandar Srećković (Tanasije Dimitrijević), Nela Mihailović (Vida), Slobodan Beštić (dr Petrović, advokat), Suzana Lukić (Danica) i Dušan Matejić (Mića).

Reditelj Marković potpisuje i izbor muzike, a u autorskom timu su i Molina Udovički Fotez (dramaturg), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Matija Vučićević (scenograf), Maria Marković Milojev (kostimograf) i Vladimir Petričević (dizajn zvuka).

Asistent i pomoćnik reditelja su Ksenija Ćirica i Tara Lazarević.
Izvršni producent je Vuk Miletić, Jasmina Urošević je organizator, Dušanka Vukić sufler, a Saša Tanasković inspicijent.

Biće to peta postavka ove Nušićeve komedije u Narodnom pozorištu u Beogradu, u kojem je i praizvedena 28. novembra 1934. godine, u režiji Josipa Kulundžića.

U podeli su bili Dušan Radenković (Agaton Arsić), Blagoje Veličković (Tanasije Dimitrijević), Fran Novaković (Proka Purić), Marko Marinković (Trifun Spasić), Dragoljub Petrović (Mića Stanimirović), Božidar Drnić (dr. Petrović, advokat), Ana Paranos (Simka), Jovanka Dvorniković (Vida), Zora Zlatković (Gina), Žanka Stokić (Sarka), Marija Popović (Tetka) i Mara Popović (Danica).

U međuvremenu, „Ožalošćena porodica“, u kojoj je slavni komediograf kritičku oštricu usmerio na pokvarenu, licemernu i povampirenu obitelj, a pre svega na ljudsku pohlepu, imala je još tri premijere u Nacionalnom teatru, a prva od njih održana je 10. juna 1949. godine.

Predstavu je režirao Predrag Dinulović koji je uloge poverio  Jovanu Gecu (Agaton Arsić), Mihailu Paskaljeviću (Tanasije Dimitrijević), Franu Novakoviću (Proka Purić), Marku Marinkoviću (Trifun Spasić), Dragoljubu Petroviću (Mića Stanimirović), Miroslavu Petroviću (dr. Petrović, advokat), Olgi Životić (Simka), Leposavi Petrović (Vida), Zori Zlatković (Gina), Nevenki Urbanovoj (Sarka), Roksandi Luković (Tetka) i Nadi Borozan (Danica).

Narednu postavku, čija je premijera održana 16. oktobra 1974. godine, uradio je Gradimir Mirković, a u podeli su bili Mija Aleksić (Agaton Arsić), Boris Andrusević (Tanasije Dimitrijević), Pavle Minčić (Proka Purić), Bogić Bošković (Trifun Spasić), Dragan Ocokoljić (Mića Stanimirović), Boba Dinić (dr. Petrović, advokat), Vuka Dunđerović (Simka), Sonja Jauković (Vida), Dobrila Ćirković (Gina), Milka Lukić (Sarka), Bogosava Nikšić Bijelić (Tetka) i Zorica Mirković (Danica).

Četvrta, i za sada, poslednja premijera „Ožalošćene porodice“ u Narodnom pozorištu održana je 22. novembra 1994. godine u režiji Radoslava Zlatana Dorića.

Uloge su ostvarili Milenko Pavlov (Agaton Arsić), Bogdan Mihajlović (Tanasije Dimitrijević), Mihajlo Viktorović (Proka Purić), Dragan Zarić (Trifun Spasić), Lepomir Ivković (Mića Stanimirović), Zoran Ćosić (dr. Petrović, advokat), Zorica Mirković (Simka), Ljiljana Gazdić (Vida), Ljiljana Blagojević (Gina), Sonja Jauković (Sarka), i Nela Mihailović (Danica).
M.B.

REČ DRAMATURGA

Da je umetnost re-kreiranje (prirode) govori nam prvi Aristotel u svom čuvenom spisu ’’O pesničkoj umetnosti’’. Jagoš Marković re-kreira Nušićev komad i stvara predstavu o ’’ožalošćenoj porodici’’ na početku XXI veka. Suštinski se ništa nije promenilo, kaže reditelj. I danas su članovi ove porodice pohlepni, gramzivi, prevrtljivi, samoživi, licemerni... Suštinski se ništa nije promenilo, a spolja ponešto. I čim se podigne zavesa imamo sliku sveta o kome je reč. To su predstavnici vlasti, estrade, kontraverznog biznisa – samozvane veličine u punom sjaju i bedi sopstvene crnine. U svojoj britkoj analizi i preciznoj re-kreaciji reditelj ide do kraja, do samog dna vitalizma članova ove familije. Nizom monumentalnih i nadahnutih slika priča priču. A to čini s ljubavlju i empatijom, ne osuđujući ih i ukazujući nam da zrno duše i zraci svetlosti duha i dalje u njima postoje. To što je imovina postala njihov jedini apsolut i što su spremni zubima da se kolju ne bi li stekli još više, ne znači da je ljudskost u njima potpuno nestala..... Na to ko su i kakvi su sve vreme ih podseća portret pokojnog Mate Todorovića. Ovim scenskim znakom Jagoš Marković pokojnika definiše kao glavni antagonistički lik. Mata Todorović je testamentom odredio da novac pripadne Prosveti i Crkvi, jer je odlično poznavao članove svoje familije i znao da je duhovna obnova jedini njihov istinski spas. Nisu ga razumeli.Nisu još.....Nisu razumeli ni zašto najveći deo svoje imovine ostavlja kćeri Danici. Ona je, u Markovićevoj predstavi, ponižavana, izmanipulisana, ošamućena, ali je i dalje ono što je zvezda Danica našem rodu uvek i bila - vesnica zore i dana. Kći sunca u narodnoj poeziji........Da bi se videla neophodno je uputiti pogled ka nebu.
Molina Udovički Fotez


                   Izveštaj sa konferencije za novinare održane 17. januara u Muzeju Narodnog pozorišta

Radili smo "preko crte" i ja sam imao apsolutnu slobodu zbog čega sam jako srećan, kazao je reditelj Jagoš Marković danas u Narodnom pozorištu gde je za 19. januar zakazana premijera predstave "Ožalošćena porodica" nastale po klasiku Branislava Nušića.

Reditelj Marković potpisuje i izbor muzike, a u autorskom timu su i Molina Udovički Fotez, Ljiljana Mrkić Popović, Matija Vučićević, Maria Marković Milojev i Vladimir Petričević.

Saša Torlaković igra Agatona, glavnu ulogu u komadu. Osim Torlakovića u podeli predstave našli su i Radmila Živković, Danica Maksimović, Nebojša Dugalić , Vanja Ejdus, Aleksandar Srećković, Nela Mihailović, Slobodan Beštić, Suzana Lukić i Dušan Matejić.

Upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić izjavio je da će ovo biti “veliki komad koji će se igrati godinama” i istakao da je to prva premijera u jubilarnoj, 150. godini nacionalnog teatra.

“Datum premijere 19. januar je i dan kada je pre 80 godina preminuo Branislav Nušić. Taj dan posvećujemo najvećem među nama. U podne ćemo položiti venac na njegov spomenik na Trgu republike, na mestu gde će se nalaziti buduća dvorana Narodnog pozorišta. Predviđeno je da dođu ministar kulture, gradonačelnik, predstavnici strukovnih udruženja dramskih umetnika i dramskih pisaca”, rekao je Savić.

Istog dana u Narodnom pozorištu, u saradnji sa Fondacijom Nušić, biće otvorena izložba “Nušić kao diplomata”, koja je ranije bila postavljena u Ministarstvu spoljnih poslova.

Marković je naglasio da imao posla sa fantastičnim ansamblom glumaca.

"Jedva čekam da ih vidite na sceni" poručio je cenjeni reditelj novinarima. On je naglasio da je mislio puno na Nušića pripremajući predstavu.

"Svaki dan sam mislio na Nušića. Na njega, na njegove glumce... Na Žanku, na Bobićku...Srećni smo što idemo hodnicima kuda su oni prolazili. To nas je dodatno motivisalo da napravimo dobru predstavu", kazao je Marković.

Za njega nema dileme da je "Ožalošćena porodica" i komedija i tragedija.

"Činjenice u predstavi su tragedija. Nušićev ugao gledanja na te činjenice i tu dramu čini komad komedijom. Ovo vreme koje nije za šalu upisuje samo sebe kroz nas u tu veliku dramu i dopušta naš mrak, naše nakaznosti, bolesti...ali i isto tako i našu vitalnost i duhovitost koja će nas ipak spasiti," kazao je Marković.

V.d. direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Željko Hubač ističe da će se pred publikom naći istinski izuzetna predstava.

"Iz ovog procesa smo reditelj Marković i ja izašli sa mnogo uzajamnog poverenjaako razmišljamo o budućnosti i budućim projektima. "Ožalošćena porodica" jeste prva premijera u godini jubileja našeg pozorišta. Igrao se Škspir, Tolstoj Nušić krajem prošle godine u našem pozorištu i ovo je nastavak tog niza izuzetnih komada. Ova premijera je paradigma za razvoj pozorišta u Srbija i otvaranje novih perspektiva u teatru", kazao je Hubač.

On je kazao da je predstojeća premijera i lepa prilika da u Narodnom pozorištu igra Saša Torlaković.

"Igrajući Agatona u ovoj predstavi on je pokazao da je jedan od naših najboljih glumaca i verujem da je pred njim još dosat u uloga u našem teatru", kazao je Hubač.

Torlaković se zahvalio kolegama koje su ga kako kaže prihvatile kao svog.

Osećam se uzbuđeno, veličanstveno, ponosno i jedva čekam da izađemo pred publiku. Nikada neću zaboraviti probe za ovu predstavu jer su to najlepši mometi koji mogu da se dogode nekom glumcu. Svaki glumac sanja da igra Nušića i igra sa ovakvim ansamblom a sve to da režira Jagoš Marković. Meni se taj san ostvario".

Danica Maksimović je napomenula da prvi put igra u Narodnom pozorištu.

"Zahvalna sam Markoviću što me je stavio u tu situaciju. Zajednički smo stigli do radosti na sceni iako smo sporadično bili sumnjičavi. Imali smo ljubav i energiju koja nas je vodila dalje i stigli smo do odličnog rezultata" kazala je Maksimović.