Vesti

Svečanim programom pod nazivom „Goreti vatrom Apolonovom“, Narodno pozorište u Beogradu proslavilo 151 godinu postojanja

22 novembar 2019

Narodno pozorište u Beogradu proslavilo je 22. novembra 151 godinu postojanja svečanim programom pod nazivom „Goreti vatrom Apolonovom“, u okviru kojeg su dodeljene tradicionalne nagrade, uz osvrt na sedam premijera i jednu obnovu, mnoštvo priznanja i gostovanja koja su obeležila prethodnih godinu dana, kao i podsećanje na istorijat kuće.

Uvod u proslavu, u režiji Ivane Dragutinović Maričić, prema scenariju Branislave Ilić (prikupljanje građe i podataka pomogli: Molina Udovički Fotez, Mikojan Bezbradica, Sanja Milosavljević, Ana Konstantinović, Maja Ćuk, Jovan Tarbuk, Borika Ivić, i Jelica Stevanović-MPU Srbije), počeo je scenom iz baleta „Hazarski rečnik-lovci na snove“, a potom i pričom o tome kako je pre vek i po, otpočeo pozorišni život u novoj zgradi.

Nakon toga, prisutnima se obratila upravnica Ivana Vujić koja je, između ostalog, kazala:

„Prijateljstvo je zanat najstariji, ali istovremeno srećna sam što mogu da služim stotinama veličanstvenih umetnika i hiljadama gledalaca koji dolaze u Narodno pozorište. Goreti vatrom Apolonovom koji je bog poezije, umetnosti i svetlosti velika je privilegija. U komadu Na dnu, Maksima Gorkog, lik koji se zove Baron stalno ponavlja jednu rečenicu, koja glasi: Imao sam ja zlatne kočije, zlatne kočije imao sam ja. Veoma često sam razmišljala šta je to – da li su to zlatne kočije, kao bogatstvo, ili šta je to? Ne, on je govorio – imao sam ja nekada u sebi svetlosti, mašte, mladosti, ludosti, nemogućnosti, vatre, svega sam imao, goreo sam Apolonovom vatrom. Svi ovi ljudi ovde, koji predstavljaju kuću Narodnog pozorišta, a predstavljaju je oni koji trenutno rade u njoj, oni koji honorarno rade za nju, oni koji gledaju u nju, oni koji prolaze pored nje, oni koji o njoj čuju, oni koji o njoj misle loše, oni koji o njoj misle dobro... svi oni su zaslužili da gore vatrom Apolonovom do kraja. Do kraja se gori i onda je plam veliki", kazala je gospođa Vujić.

Upravnica je, potom, skrenula pažnju na sjajne uspehe koje je na raznim festivalima u zemlji i inostranstvu postigao komad „Balkanski špijun“, a govorila je i o uspešnim izvođenjima predstava koje su premijerno izvedene u ovoj godini, u Drami, Operi i Baletu.

Osvrnuvši se na period u poslednjih 12 meseci, otkad je na čelu Narodnog pozorišta, istakla je da je to za nju najznačajnijih godinu dana u njenom, kako je naglasila, dosadašnjem veoma kratkom životu, dodavši da predviđa da će živeti 126 godina.

„To želim i vama, iz sve snage. Zahvaljujem se beskrajno velikim umetnicima, veličanstvenoj publici, svakom pojedinačnom čoveku, njegovoj dobroti i njegovom đavolu u njemu. Klanjam im se. Prošle godine sam rekla da sam došla da služim i ove godine obećavam, svima vama, pokušaću koliko god mogu da služim. Isključivo me zanima služba i služenje, drugo ne“, kazala je Ivana Vujić, a potom je uputila pitanje prisutnima da li žele da gori Apolonovom vatrom.

Nakon potvrdnog odgovora, na prinetu sveću, koju je doneo njen asistent, zapalila je na desnoj ruci rukavicu, premazanu pirotehničkim sredstvima, i dobila snažan aplauz iz gledališta.

"Sada i ja, bukvalno, gorim vatrom Apolonovom. Ako do kraja gorimo, onda će i naš umetnički plamen biti ogroman", poručila je upravnica Narodnog pozorišta.

U nastavku programa, koji su vodili dramski umetnici Nebojša Kundačina i Danijela Ugrenović, prezentovan je i podsetnik, uz film koji je montirao Petar Antonović, o premijernim predstavama, kojih je u prethodnih godinu dana bilo sedam – četiri u Drami (Nečista krv, Jeste li za bezbednost?, San letnje noći – Projekat Šekspir i Livada puna tame), dve u Operi (Koštana, Na uranku), kao i obnova dečije opere Bastijen i Bastijena, i jedna u Baletu – Labudovo jezero

Istaknuta su i mnogobrojna gostovanja u zemlji i inostranstvu, učešća na više od dvadeset festivala, te veliki broj dobijenih nagrada, kako kolektivnih, tako i pojedinačnih.

Takođe, bilo je reči i o nastavku saradnje sa Kraljevskim dramskih pozorištem „Dramaten“ iz Stokholma, gostovanju zagrebačkog HNK-a posle 38. godina, kao i o potpisanim Protokolima o saradnji sa Dojčes teatrom, Narodnim pozorištem u Budimpešti, Operom iz Alžira „Bulem Besai“, Dramom SNG-a iz Ljubljane i Operom i Baletom MNT-a iz Skoplja.

Minutom ćutanja odata je i počast članovima kuće koji su preminuli između dva Dan pozorišta – prvaku Drame Marku Nikoliću, solistkinji Baleta Oliveri Gavrilov Stojiljković, glumcu u penziji Bogoljubu Diniću, inspicijentu u penziji Predragu Peroviću i prvacima Opere Nikoli Mitiću i Aleksandru Đokiću.

Uz podsećanje na osnivanje Glumačke škole u Narodnom pozorištu, 16. decembra 1869. godine, ukazano je i da je nacionalni teatar, od samih početaka, pa do današnjih dana, kroz razne programe okupljao mlade ljude i sprovodio različite tipove edukacije profesionalaca. U tom smislu, navedeno je da je u prethodnoj godini, na inicijativu upravnice Ivane Vujić, a u cilju bavljenja edukacijom profesionalaca iz oblasti izvođačkih umetnosti, kao i edukacijom publike, pokrenuta programska linija „Platforma“ u okviru koje je realizovano više značajnih programa.

Pomenuto je i otvaranje treće scene „Radionica“, na kojoj je, od 23. aprila, održano pet javnih čitanja dramskih tekstova, kao i aktivnosti Muzeja Narodnog pozorišta u kojem su, u prethodnih 12 meseci, priređene i četiri izložbe, a po prvi put, na Dan pozorišta, uručena su i svedočanstva polaznicima Operskog studija „Borislav Popović“.

Takođe, dodeljeno je 95 Javnih pohvala za rezultate u radu od izuzetnog i posebnog značaja za uspešnu aktivnost Narodnog pozorišta u Beogradu za sezonu 2018/2019, a tradicionalno su uručene i Zlatne značke za 20 godina rada i Povelje za nove penzionere.

Pečat Narodnog pozorišta, koji se po odluci upravnice dodeljuje povodom posebnog doprinosa životu i radu Narodnog pozorišta, ove godine dobili su osnivač Opere i teatra Madlenianum Madlena Cepter, teatrolog Raško Jovanović, koreograf i svetski baletski umetnik Sergej Polunjin, prvakinja Opere Radmila Smiljanić, viši savetnik predsednice Vlade Republike Srbija za kreativne industrije Ana Ilić, koreograf i prvak Baleta Konstantin Kostjukov, prvakinja Drame Ljiljana Blagojević, prvak Drame Nebojša Dugalić, službenik za odnose s javnošću Olivera Živković i prvak Opere Janko Sinadinović.

Po odluci UO, Nagrada Narodnog pozorišta za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja u okviru repertoara Narodnog pozorišta u sezoni 2018/2019 pripala je glumici Jovani Stojiljković (Sofka, „Nečista krv“), glumcu Nenadu Jezdiću (Gazda Marko, „Nečista krv“), prvaku Opere Miodragu Jovanoviću (Mitke, „Koštana“), dirigentkinji Ani Zorani Brajović („Koštana“), operskoj pevačici Evgeniji Jeremić (Koštana, „Koštana“ i Stana, „Na uranku“) i solistkinji Baleta Tatjani Tatić (Odeta/Odilija, „Labudovo jezero“).

Nagradu Narodnog pozorišta za izuzetno značajan ukupan umetnički i radni doprinos ove godine dobile su, kao zajedničku nagradu, prvakinje Drame Nela Mihailović i Nataša Ninković, te grafički dizajner Jovan Tarbuk. 

Plaketa Narodnog pozorišta, po odluci UO, povodom značajnih aktivnosti u životu i radu pozorišta, otišla je u ruke prvakinji Drame Radmili Živković i Auto centru „Lady F-LF“, ovlašćenom distributeru vozila Nisan, kompanije koja je nacionalnom teatru dala vozilo na besplatno korišćenje.

Nagrada Narodnog pozorišta u Beogradu za najbolju predstavu u okviru repertoara Narodnog pozorišta u periodu od 22. novembra 2018. godine do 10. novembra 2019., godine pripala je drami „Nečista krv“, prema motivima romana Borisava Stankovića, u dramatizaciji Maje Todorović i režiji Milana Neškovića.

Krunu svečanosti, kao i svake godine, predstavljala je dodela Nagrade „Raša Plaović“, za najbolje glumačko ostvarenje na beogradskim scenama između dva Dana pozorišta, a koju je dobio Nenad Jezdić za ulogu Gazda Marka u predstavi „Nečista krv“

Jednoglasnu odluku, na sednici održanoj 18. novembra, doneo je stručni žiri kojim je predsedavao dramski pisac Igor Bojović, a članovi su bili rediteljka Snežana Trišić, glumice Ljiljana Blagojević i Nela Mihailović i dramaturškinja Tamara Baračkov.

U obrazloženju žirija, koje je pročitao Bojović, navedeno je da je ove godine konkurencija bila izuzetno jaka i da zadatak nije bio ni malo lak.

„Ipak, među ponuđenim glumačkim ostvarenjima izdvojio se Nenad Jezdić, koji je izraženim, autentičnim i stilizovanim sredstvima, izgradio snažan i upečatljiv lik Gazda Marka. Jezdić je uspeo da ekspresivnom igrom, ne ulazeći ni jednog trenutka u naturalistički ton, istakne svu kompleksnost koju Stankovićev junak poseduje, i naglasi rastrzanost i lomove čoveka iz patrijarhalne sredine. Gradeći složene i slojevite odnose sa svim partnerima na sceni, Jezdić je nadahnuto kreirao ulogu kroz raskošne nijanse  emotivnog naboja ali i surovost mentaliteta i nasleđa. Sa posebnom veštinom Nenad Jezdić je lik, koji pripada našem klasičnom književnom stvaralaštvu, oblikovao i interpretirao na savremen način prikazavši, kroz Marka, pojedinca kakvog prepoznajemo i u današnjim društvenim okolnostima“, navedeno je u obrazloženju.

Umesto Jezdića, koji zbog ranije ugovorenih profesionalnih obaveza nije prisustvovao svečanoj ceremoniji uručenja, nagradu je primio reditelj Nešković.

On je pročitao i pismo u kojem je Jezdić poručio da mu je veoma žao što nije mogao lično da primi tu „divnu nagradu“, na koju je veoma ponosan i podsetio da je spremajući ulogu Gazda Marka, prošao kroz divan proces rada, „radeći divan tekst, u divnom pozorištu, sa divnim kolegama“.

Dosadašnji dobitnici Nagrade „Raša Plaović“ su Petar Banićević (1988, 2001), Lazar Ristovski (1989), Branislav Ciga Jerinić (1990), Branimir Brstina (1991), Petar Kralj (1992), Vera Čukić (1993), Ljuba Tadić (1994), Ksenija Jovanović (1995), Tihomir Arsić (1996), Dragan Mićanović (1997, 2004), Marko Nikolić (1998), Miodrag Mrgud Radovanović (1999), Mihailo Janketić (2000), Predrag Ejdus (2002), Tihomir Stanić (2003), Vladan Gajović (2005), Vlastimir Đuza Stojiljković (2006), Milan Gutović (2007), Boris Isaković (2008), Nikola Ristanovski (2009), Boris Komnenić (2010), Nataša Ninković (2011), Igor Đorđević (2012), Vojin Ćetković (2013), Dara Džokić (2014), Slobodan Beštić (2015), Nada Šargin (2016), Olga Odanović (2017) i Nela Mihailović (2018).

U okviru programa proslave, Hor Opere izveo je i Hor Jevreja iz „Nabuka“ i Hor Cigana iz „Karmen“, a Balet - Tango iz „Ko to tamo peva“.

Povodom Dana Narodnog pozorišta, na Sceni „Raša Plaović“, u večernjim satima, održana je promocija knjiga profesora Predraga Bajčetića „Beseda u ćutanju“ i "Histrionika, i danas".

U programu su učestvovali dr Petar Marjanović, profesor emeritus na FDU Svetozar Rapajić, književnica i dramaturškinja Ivana Dimić i reditelj Dejan Mijač. Moderator je bio prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Slobodan Beštić.

Predrag Bajčetić (Beograd, 22. maj 1934 — Beograd, 30. maj 2018) je bio ugledni srpski režiser, glumac, producent i redovni profesor glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Dan Narodnog pozorišta 22. novembar, ustanovljen je 1968. godine, prilikom obeležavanja stogodišnjice nacionalnog teatra.

Naime, tog datuma, po novom kalendaru, pre 151. godinu (1868) održana je prva predstava novoosnovanog Narodnog pozorišta - „Đurađ Branković“ Karolja Obernjaka u gostionici „Kod engleske kraljice“.

Prva predstava u novoj zgradi, „Posmrtna slava kneza Mihaila“ Đorđa Maletića izvedena je 30. oktobra 1869. godine.
M.B.

 

                                                       Spisak dobitnika svih nagrada:

 

„ZLATNE ZNAČKE“ ČLANOVIMA KUĆE KOJI SU VEĆ DVADESET GODINA  U NARODNOM POZORIŠTU:

LjUPKA STAMENOVSKI, solista III Baleta

IVANA DRAGUTINOVIĆ-MARIČIĆ, rediteljka Opere

ANA ZORANA BRAJOVIĆ, dirigentkinja

JAKOVLjEVIĆ NENAD, pevač prvak

ROKO MIMICA, mikser tona

GORAN MIŠIĆ, stolar

DRAŠKO JANKOVIĆ, orkestarski muzičar-udaraljke

IVANA STAMATOVIĆ, orkestarska muzičarka-violina

JELENA ANTIĆ, maskerka/vlasuljarka

MAJA ILIĆ , glavna maskerka/vlasuljka

BALŠA ĐOGO, filmski i televizijski reditelj

DEJAN RADENKOVIĆ, glavni dekorater

PREDRAG ILIĆ, dekorater

BRANKICA KNEŽEVIĆ, producentkinja  u umetnosti i medijima

MAŠA MILANOVIĆ MINIĆ, producentkinja  u umetnosti i medijima

KRISTINA NIKOLOVSKI GAVRILOVIĆ, članica ansambla Baleta

SAŠA POPOVIĆ, majstor održavanja opreme za dizajn svetla

BORIS VULOVIĆ, tehničar svetla

DANIJELA TOMOVIĆ-PAUNOVIĆ, glumica II

ČLANOVI NARODNOG POZORIŠTA KOJI ODLAZE U PENZIJU:

KONSTANTIN KOSTJUKOV, direktor Baleta

RUŽICA NENADOVIĆ, operaterka u P.P. centrali

SAVKA MARIJAN-GRIGOROVIĆ, administr.pomoć.organiz.opštih poslova

DRAGAN SIMONOVIĆ, samostalni organizator opreme

ZORAN JOVANOVIĆ, transporter

LjUBISAV PETROVIĆ, vatrogasac

MILAN ANĐELKOVIĆ, garderober

DEJAN JANKOVIĆ, glavni rekviziter-šef rekvizite

MILINKO RADOVANOVIĆ, monter scenske mehanike

DRAGICA MUNĆAN, kontistkinja, bilansistkinja

 

JAVNE POHVALE ZA REZULTATE U RADU OD IZUZETNOG I POSEBNOG ZNAČAJA ZA USPEŠNU AKTIVNOST NARODNOG POZORIŠTA U BEOGRADU ZA SEZONU 2018/2019:

Drama:

Vanja Ejdus, glumica

Zlatija Ivanović, glumica

Pavle Jerinić, glumac

Danijela Ugrenović, glumica

Dušanka Stojanović Glid, prvakinja Drame

Tanasije Uzunović, prvak Drame

Aleksandra Nikolić, prvakinja Drame

Lidija Pletl, glumica

Sanja Marković, glumica

Vanja Milačić, glumica

Bojana Bambić, glumica, za saradnju sa ansamblom Opere Narodnog pozorišta

Hadži Nenad Maričić, glumac, za saradnju sa ansamblom Opere Narodnog pozorišta

Ansambl predstave NEČISTA KRV, za grupnu igru

Milan Nešković, pozorišni reditelj

Branislava Ilić za dramaturški rad na predstavi Jeste li za bezbednost

Sanja Ugrinić Mimica, inspicijentkinja Drame, za izuzetno zalaganje u protekloj sezoni i profesionalni doprinos u radu Drame narodnog pozorišta

Zaposleni u direkciji Drame, za izuzetno zalaganje u protekloj sezoni i profesionalni doprinos u radu Drame

Tanja Šljivar, dramaturškinja, za uspešnu saradnju

Vladan Gajović, prvak Drame

Maja Todorović, dramaturškinja

Ana Konstantinović, za razvoj novog programa Narodnog pozorišta Platforma

Opera:

Hor Opere Narodnog pozorišta, za izuzetan umetnički, vokalni, interpretativni i glumački nivo u operi Koštana, Petra Konjovića

Orkestar Opere Narodnog pozorišta, za izuzetan muzički nivo ostvaren na veoma teškoj partituri opere Koštana, Petra Konjovića

Ana Grigorović, rediteljka, za režiju opere Na uranku, Stanislava Biničkog

Jug Radivojević, reditelj, za režiju opere Koštana, Petra Konjovića

Stefan Zekić, dirigent, za pripremu i dirigovanje opere Na uranku.

Vuk Zekić, operski pevač, za ulogu Redžepa u operi Na uranku.

Darko Đorđević, za izuzetno tumačenje i interpretaciju uloge Arse u operi Koštana, Petra Konjovića. Svojom ubedljivom pojavom, afektualnošću, od jedne epizodne uloge napravio je lik koji je sugestivan i koji se njegovom interpretacijom i psihološkom produbljenošću nametnuo kao lik koji je ostavio izuzetan utisak na publiku.

Aleksandar Naumović, binski majstor („muzički momak“), za izuzetan radni doprinos u radu sektora Opere. Svojim vaspitnjem, vrednoćom, uvažavanjem kuće u kojoj rade kao i ansambla opere, zaslužuju veliku zahvalnost od Narodnog pozorišta i postaju primer budućim generacijama.

Predrag Radić, binski majstor („muzički momak“), za izuzetan radni doprinos u radu sektora Opere. Svojim vaspitnjem, vrednoćom, uvažavanjem kuće u kojoj rade kao i ansambla Opere, zaslužuju veliku zahvalnost od Narodnog pozorišta i postaju primer budućim generacijama.

Sanja Anastasia, primadona, mecosopran, za interpretaciju uloge Amneris u operi Aida.

Balet:

Sanja Ninković, solistkinja Baleta

Ada Raspor, članica ansambla Baleta

Tijana Šebez, članica ansambla Baleta

Miloš Marijan, solista Baleta

Sektor opštih poslova:

Milan Kovačević, programer, IT služba

Milanka Velimirović, saradnica za obračun zarada

Jasmina Zotović, koordinatorka u Službi za produkciju, glavna akciona planerka rada sva tri ansambla

Vuk Miletić, producent u umetnosti i medijima

Gordana Dragićević, saradnica u protokolu

Tatjana Kostadinov, službenica za odnose s javnošću

Marica Moldovan, čistačica

Vesna Zrinski, čistačica

Brankica Joksić, čistačica

Srđan Gajić, pravni saradnik

Svetozar Ostojić, pravni savetnik

Dušica Knežević, dizajnerka

Borika Ivić, poslovna sekretarka Uprave

Miloš Vučić, vozač

Sektor tehnike:

Dekorska radionica Narodnog pozorišta

Zoran Mirić, majstor pozornice

Goran Milošević, organizator opreme predstava

Petar Antonović, producent audio-video izdanja

Snežana Ignjatović, šefica ženske krojačnice

Borivoje Andrijević, mikser videa

Vlado Marinkovski, glavni rasvetljivač

Dragan Antić, glavni garderober

Mirjana Ilić, garderober

Branislav Stojiljković, dekorater

Goran Isić, dekorater-transporter

Boris Isić, dekorater-transporter

Goran Simić, glavni rekvizitar

Tihomir Savić, majstor tona

Miloš Momirović, rukovaoc scenske tehnike

Saša Ignjatović, majstor za izradu dekorske opreme predstava – bravar

Nenad Stanojlović, majstor za izradu dekorske opreme predstava – tapetar

Aleksandra Pecić, asistentkinja kostimografa

Dušan Georgiev, tehničar svetla

Ozren Ognjenović, tehničar održavanja uređaja i opreme

Jovanka Šikl, majstorica za izradu dekorske opreme predstava – krojačica

Zorica Mitrović, majstorica za izradu dekorske opreme predstava – krojačica

Stevan Rakić, majstor za izradu dekorske opreme predstava – stolar

Marina Trifunović, kreatorka scenske maske

Nikolina Šašić, maskerka/vlasuljarka

Danica Živković, majstorica za izradu dekorske opreme predstava – krojačica

Dejan Agatonović, garderober-obućar

Roko Mimica, mikser tona

Zoran Janković, tehničar održavanja uređaja i opreme

Ninoslav Stevanović, dekorater

Bojan Antonijević, dekorater

Zlatko Šikl, vozač vozila C kategorije

Dragan Živanović, dekorater-transporter

Filiman Ostojić, glavni dekorater

Radisav Momirović, glavni dekorater-transporter

Milan Momirović, vozač vozila C kategorije

Duško Arsić, vozač vozila C kategorije

Goran Jelić, dekorater-transporter

Srđan Mićević, majstor svetla

Branislav Đorđević, glavni rasvetljivač

Goran Mišković, tehničar svetla

Predrag Stojčevski, mikser svetla

Prijatelji Narodnog pozorišta:

Opera i teatar Madlenianum

Fondacija Sergej Polunjin, za uspešnu realizaciju baletske predstave Posvećenje

Udruženje dramskih umetnika Srbije - UDUS

Honex d.o.o. Beograd, za besplatne usluge zavarivanja, spajanja i sečenja

PEČAT NARODNOG POZORIŠTA, KOJI SE PO ODLUCI UPRAVNICE, DODELjUJE POVODOM POSEBNOG DOPRINOSA ŽIVOTU I RADU NARODNOG POZORIŠTA.

Madlena Cepter, osnivač Opere i teatra Madlenianum

Dr Raško Jovanović, teatrolog

Sergej Polunjin, koreograf i svetski baletski umetnik

Radmila Smiljanić, prvakinja Opere

Ana Ilić, viši savetnik predsednice Vlade Republike Srbija za kreativne industrije

Konstantin Kostjukov, koreograf i prvak Baleta Narodnog pozorišta

Ljiljana Blagojević, prvakinja Drame

Nebojša Dugalić, prvak Drame

Olivera Živković, službenik za odnose s javnošću

Janko Sinadinović, prvak Opere

NAGRADA NARODNOG POZORIŠTA, PO ODLUCI UPRAVNOG ODBORA,  ZA NAJBOLjA INDIVIDUALNA PREMIJERNA UMETNIČKA OSTVARENjA U OKVIRU REPERTOARA NARODNOG POZORIŠTA U SEZONI 2018/2019:

Drama:

JOVANA STOJILjKOVIĆ, GLUMICA, ZA ULOGU SOFKE U PREDSTAVI NEČISTA KRV U REŽIJI MILANA NEŠKOVIĆA

Obrazloženje: Izuzetna kreacija neobično kompleksnog lika Sofke izgrađena savremenim dinamičnim i emotivnim sredstvima. Jovana Stojiljković čitavom snagom svog glumačkog bića brani ideal ljubavi koju oholost i gordost guše.

NENAD JEZDIĆ, GLUMAC, ZA ULOGU GAZDA MARKA U PREDSTAVI NEČISTA KRV U REŽIJI MILANA NEŠKOVIĆA
Obrazloženje: Jezdićev Gazda Marko nije samo „novopečeni bogataš“ koji iz tradicionalnih razloga uzima mlađu ženu, ali mu savest ne dozvoljava da radi što i njegovi preci, već je i čovek koji ima snagu da pokaže da mu je duša željna lepote. Iako ga prožimaju strast i ljubav kakvu nikad nije osetio i čini sve da fascinira Sofku, on istovremeno nastoji da je sačuva od svakog zla, a možda najpre od onog za koje oseća da u njemu samom postoji.

Opera:

MIODRAG D. JOVANOVIĆ, PRVAK OPERE, ZA ULOGU MITKETA U OPERI KOŠTANA, PETRA KONjOVIĆA

Obrazloženje: Za izvanredno vajanje lika Mitketa u operi Koštana, gospodin Jovanović iskazao je neobične visine operske interpretacije, kao i dubinu glumačkog izraza.

ANA ZORANA BRAJOVIĆ, DIRIGENT, ZA OPERU KOŠTANA, PETRA KONjOVIĆA

Obrazloženje: Svojom energičnošću i veštim muzičkim kreiranjem partiture, Ana Zorana Brajović je ovo zahtevno delo oživela i uvrstila ga u jedno od najboljih operskih predstava koje se izvode na sceni Narodnog pozorišta.

EVGENIJA JEREMIĆ, OPERSKI PEVAČ, ZA ULOGU KOŠTANE U OPERI KOŠTANA, PETRA KONjOVIĆA I ULOGU STANE U OPERI NA URANKU, STANISLAVA BINIČKOG.

Obrazloženje: kao mlad, perspektivni pevač, svojom vokalnom spremnošću i sigurnošću iskazala je veliki dar, kao i sposobnost izuzetne glasovne i glumačke transformacije.

Balet:

TATJANA TATIĆ, SOLISTKINjA BALETA, ZA GLAVNU ULOGU ODETE/ODILIJE U BALETU LABUDOVO JEZERO, PETRA ILjIČA ČAJKOVSKOG

Obrazloženje: Tatjana Tatić je u jednom od najzahtevnijih baletskih dela klasičnog repertoara, ubedljivo prikazala dva dijametralno suprotna lika: krhkog, nežnog, belog labuda i hladnu, nadmenu, crnu labudicu. Tehnički sigurno i precizno, ali i veoma emotivno, odličnom interpretacijom i sugestivnim glumačkim izrazom osvojila je publiku.

NAGRADU NARODNOG POZORIŠTA ZA IZUZETNO ZNAČAJAN UKUPAN UMETNIČKI I RADNI DOPRINOS OVE GODINE DOBILE SU KAO ZAJEDNIČKU NAGRADU:

PRVAKINjE DRAME, NELA MIHAILOVIĆ I NATAŠA NINKOVIĆ

JOVAN TARBUK, GRAFIČKI DIZAJNER

NAGRADA NARODNOG POZORIŠTA U BEOGRADU ZA NAJBOLjU PREDSTAVU U OKVIRU REPERTOARA NARODNOG POZORIŠTA U PERIODU OD 22. NOVEMBRA 2018. GODINE DO 10. NOVEMBRA 2019. GODINE:

NEČISTA KRV, PO MOTIVIMA ROMANA BORISAVA STANKOVIĆA I DRAMATIZACIJI MAJE TODOROVIĆ, U REŽIJI MILANA NEŠKOVIĆA.

Obrazloženje: Ova predstava je stvorena po jednom od najznačajnijih romana srpske književnosti koji je savremeno pročitao kompletan autorski tim i koju pred publiku svi glumci iznose maštovito, promišljeno i krativno.

PLAKETA NARODNOG POZORIŠTA, PO ODLUCI UPRAVNOG ODBORA NARODNOG POZORIŠTA, POVODOM ZNAČAJNIH AKTIVNOSTI U ŽIVOTU I RADU POZORIŠTA:

RADMILA ŽIVKOVIĆ, PRVAKINjI DRAME

LADY F-LF AUTO CENTAR, OVLAŠĆENI DISTRIBUTER VOZILA NISSAN, KOMPANIJA KOJA JE DALA VOZILO NA BESPLATNO KORIŠĆENjE

NAGRADA "RAŠA PLAOVIĆ", KOJU NARODNO POZORIŠTE U BEOGRADU DODELjUJE ZA NAJBOLjE GLUMAČKO OSTVARENjE NA SVIM BEOGRADSKIM POZORIŠNIM SCENAMA U SEZONI 2018/2019:

NENAD JEZDIĆ ZA ULOGU GAZDA MARKA U PREDSTAVI „NEČISTA KRV“, PREMA MOTIVIMA ISTOIMENOG ROMANA BORISAVA STANKOVIĆA, U DRAMATIZACIJI MAJE TODOROVIĆ I REŽIJI MILANA NEŠKOVIĆA.