Vesti

Troje bugarskih solista predvođeni maestrom Borislavom Ivanovim, 16. marta gostuju u Verdijevoj „Aidi“

12 mart 2018

Poznati bugarski solisti, članovi Državne opere iz Varne - Dimitrinka Rajčeva, Daniela Đakova i Valerij Georgiev, predvođeni svojim sunarodnikom, čuvenim dirigentom Borislavom Ivanovim, gostovaće 16. marta u Verdijevoj „Aidi“, koja će od 19 časova biti izvedena na Velikoj sceni.

U ovom muzičko-scenskom spektaklu, naslovnu ulogu pevaće sopran Rajčeva, tenor Georgiev dočaraće jednu od najzahtevnijih uloga tog faha – lik egipatskog vojskovođe Radamesa, dok je rola Aidine suparnice Amneris poverena mecosopranu Đakovoj.

U jednoj od najpoznatijih svetskih opera, u kojoj je data sinteza italijanske operske romantike i gde se čovečanska drama razvija na uzbudljivim sukobima ljudskih strasti i tragičnoj podvojenosti između ljubavi i patriotizma, uloge tumače i Nenad Jakovljević (Ramfis), Aleksandar Stamatović (Amonasro), Mihailo Šljivić (Kralj), Tatjana Mitić (Sveštenica) i Slobodan Živković (Glasnik).

U predstavi učestvuju Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.

„Aida" je premijerno izvedena 10. aprila 2013. godine pod upravom nemačkog dirigenta Pitera Leonarda, u režiji gosta iz Bugarske Ognjana Draganova i u koreografiji Konstantina Kostjukova.

Scenografiju su kreirali Dejan Miladinović i Miraš Vuksanović.

Kostime Milanke Berberović obnovila je Katarina Grčić, izbor video materijala uradio je Dejan Miladinović, a video produkciju Petar Antonović.
M.B.